ΚΑΙΡΟΣ

Για προκλήσεις προειδοποιεί την Ελλάδα η Fitch, παρά το σταθερό BB-

Αμετάβλητο στο BB- διατήρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch το αξιόχρεο της Ελλάδας, εκτιμώντας πως το 2019 θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την οικονομία αλλά συνάμα προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους σε βάθος χρόνου.

Οι αναλυτές της Fitch προειδοποιούν πως το σημερινό δημοσιονομικό μείγμα, που «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό» στην φορολόγηση και την περιστολή δαπανών, δεν είναι βιώσιμο πέραν του 2020, και συνεπώς μία από μεγαλύτερες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι η αναμόρφωση της πολιτικής δίχως να χαθούν οι στόχοι.

Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος εκτιμά πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020 θα εφαρμοστεί, σημειώνοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, γεγονός που θα δώσει στην Αθήνα δημοσιονομικό περιθώριο για μείωση των συντελεστών.

Μία ακόμα πιθανή πηγή κινδύνων είναι οι αλλαγές στα εργασιακά που έχουν τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με κλαδική επεκτασιμότητα και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.

Η Fitch σημειώνει ότι είναι πρόωρο να υπολογισθούν οι πλήρεις επιπτώσεις των αλλαγών, όμως προειδοποιεί πως δεν αποκλείεται να επηρεαστεί αρνητικά η ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενδεχόμενο που θα είχε ευρείες αρνητικές συνέπειες. «Παράγοντας-κλειδί» τα επόμενα χρόνια, προσθέτει, θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι κοινωνικοί εταίροι σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δύο ακόμα πιθανές «νάρκες»
είναι, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι θεσμοί, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά και τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να συμπιέζουν τον φρέσκο δανεισμό.

Η Fitch αναφέρει πως οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά μπορούν να δυσκολέψουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2020, πλεονάσματα που ίσως δεν απόλυτα επιτεύξιμα. Ο οίκος προβλέπει πως η Ελλάδα θα χάσει οριακά τον στόχο κατά 0,1 μονάδα το 2019 και κατά 0,2 μονάδες το 2020.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Fitch συντάσσεται με την προτροπή του ΔΝΤ για καλύτερη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε συνδυασμό με πωλήσεις δανείων.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι ο ρυθμός εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων θα επιταχυνθεί μόνον εάν η πολιτεία αναλάβει «ουσιαστικές πρωτοβουλίες» για την μείωσή τους.Πηγή: skai.gr