ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανικός Τύπος: Ο πολιτικός συμβολισμός της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου

Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει άμεση ανάγκη το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εντούτοις η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα έχει μεγάλη συμβολική αξία, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σολτς θα εισηγηθεί την αναβολή της εκταμίευσης του ενός δις προς την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της οικονομικής Handelsblatt.

Σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Eurogroup θα έπρεπε να μεταθέσει την απόφασή του για την επόμενη συνεδρίαση στις 5 Απριλίου». Εξάλλου λόγω του αποθεματικού ύψους 27 δισεκ. ευρώ «δεν υπάρχει πίεση χρόνου».

Οι λόγοι σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει η ΕΚΤ όσον αφορά το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

«Εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν μπορεί να επιφορτιστεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος με τη χρηματοδότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μέτρου» όπως είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στο σημερινό Eurogroup ο κ. Σολτς θα ασκήσει πιέσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών.

Κλειδί οι πλειστηριασμοί για την ελάφρυνση του χρέους

Όσο δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιφυλάξεις της ΕΚΤ αλλά και της Κομισιόν που κάνει λόγο για εξασθένηση του μεταρρυθμιστικού ζήλου της ελληνικής κυβέρνησης «δεν θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», φέρεται να αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στο παρά πέντε ή και να εκταμιευτεί καταρχήν μόνον ένα μέρος της δόσης του 1 δισεκ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (τα χρήματα αυτά) δεν αποτελούν μόνον μια αμιγώς οικονομική πηγή. Η ελάφρυνση του χρέους έχει για αυτόν και πολιτικά μεγάλη συμβολική σημασία αφού κατάφερε να την αποσπάσει από τις χώρες της ευρωζώνης μετά από μακρές διαπραγματεύσεις».

Στην προστασία της πρώτης κατοικίας εστιάζει και η Stuttgarter Zeitung.

«[…] Η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Εν μέσω εκλογικής χρονιάς θέλει να προστατεύσει τα ιδιωτικά νοικοκυριά από αναγκαστικούς πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι οφειλέτες δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο να εξυπηρετούν τα δάνειά τους όταν στην πράξη δεν κινδυνεύουν τα ακίνητά τους. Εδώ και έναν χρόνο υπάρχει για το θέμα έντονη διελκυστίνδα μεταξύ Τσίπρα και δανειστών. Το ζήτημα θεωρείται κλειδί για να εγκριθεί η ελάφρυνση του χρέους. Για τον Τσίπρα θα ήταν συνιστούσε πικρή απογοήτευση εάν το Eurogroup μετέθετε την εκταμίευση των χρημάτων. Ενόψει της έναρξης του προεκλογικού αγώνα η κυβέρνηση χρειάζεται καλές ειδήσεις και όχι πισωγυρίσματα. Ο Τσίπρας προσπαθεί μεν να καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας ωστόσο η κατάσταση παραμένει ασταθής».

Ένδειξη της «δυσαρέσκειας έναντι της Αθήνας»

Για το ίδιο θέμα γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung:

«Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αναβολή δεν προέκυψε αίφνης. Διότι η ελάφρυνση του χρέους συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις της νοτιοευρωπαϊκής χώρας. Κατά την ανάγνωση των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν στο βαθμό που θα έπρεπε, όπως κατέγραψε και σχετική αξιολόγηση στα τέλη Φεβρουαρίου. Η αναβολή της απόφασης για την εκταμίευσης των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ με την αγορά ομολόγων από οικονομικά αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης αξιολογείται από κύκλους αναλυτών ως ένα πολιτικό μήνυμα που εκφράζει τη δυσαρέσκεια έναντι της Αθήνας».


Πηγή: Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης