ΚΑΙΡΟΣ

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις γερμανικές επιχειρήσεις

«Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει, οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας που συνάντησα εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τις γερμανικές επιχειρήσεις, λόγω κυρίως της προόδου που έχει σημειώσει στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το θετικό κλίμα που συνάντησε κατά τις επαφές του χθες με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Γερμανίας, σε μια επίσκεψη, την οποία περιέγραψε και ως «θεραπεία της ζημιάς που υπέστησαν οι ελληνογερμανικές σχέσεις την περασμένη δεκαετία».

«Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει, οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας που συνάντησα εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια και φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διάθεση για να αρχίσουν πλέον να γίνονται πολλές επενδύσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γεωργιάδης και διαβεβαίωσε ότι τους επόμενους μήνες οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν εντατικά προκειμένου το θετικό κλίμα να γίνει και πράξη. «Είμαι πολύ πιο ικανοποιημένος από ό,τι όταν ερχόμουν (στο Βερολίνο). Ερχόμουν έχοντας στο νου περίπου το 1/3 από αυτά που συνάντησα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κρίση δίνει στην Ελλάδα και ευκαιρίες, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η τρέχουσα κρίση ωθεί τη γερμανική οικονομία να αναζητήσει νέους τρόπους και τόπους παραγωγής «και η Ελλάδα - με την πρόοδο που έχει σημειώσει στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία τους ενδιαφέρει πάρα πολύ - , αποτελεί πλέον για αυτούς έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό». Η τάση μεταφοράς των εργοστασίων εντός Ευρώπης ξεκίνησε με την πανδημία του κορονοϊού, διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, αλλά η ενεργειακή κρίση της δίνει πολύ μεγάλη ώθηση, καθώς τώρα πλέον κάτι τέτοιο έχει και οικονομικό νόημα.

Μιλώντας στους έλληνες ανταποκριτές ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη ότι κατά τις επαφές του με εκπροσώπους τόσο της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) όσο και της Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), διαπίστωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των γερμανών επιχειρηματιών για επαναπατρισμό βιομηχανικών μονάδων από την Ασία στην Ευρώπη.

«Σκέφτονται να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους σε άλλες χώρες», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό η Ελλάδα να πάρει μερικά από αυτά», ενώ ανέφερε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του μεταξύ άλλων τις δυνατότητες χορήγησης χαμηλότοκων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της προοπτικής τέτοιων επενδύσεων, η DIHK δεσμεύθηκε να διοργανώσει επισκέψεις τόσο του υπουργού όσο και εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης σε γερμανικά κρατίδια προκειμένου να γίνουν απευθείας επαφές με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Έδωσε δε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών για αυτές τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ιδιαίτερα ελκυστικό στοιχείο της Ελλάδας είναι η ταχεία πρόοδος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά έχει πλέον εμπεδωθεί και ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα», πρόσθεσε ο υπουργός και ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς εστιάστηκε αφενός στην ταχύτητα με την οποία συντελείται η ψηφιακή μετάβαση και αφετέρου στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη αύξηση των ξένων επενδύσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέδειξε το γεγονός ότι φέτος η Ελλάδα θα επιτύχει ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων, αλλά και την εξέλιξη των ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε ενδεικτικά, ο στόχος για 20 GW το 2030 θα επιτευχθεί ήδη το 2024 και χωρίς εκπτώσεις σε περιβαλλοντική ευαισθησία. «Το μέλλον της Ελλάδας είναι να γίνει εξαγωγέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα δώσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία -με φθηνότερο ρεύμα- αλλά και ώθηση στον τουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ