Η οικονομική εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχο του ΣΔΟΕ που εξηγεί ότι στις αρχές της περασμένης δεκαετίας πολλοί Έλληνες επαγγελματίες μπορούσαν να ζουν σαν μεγιστάνες, με γιατρούς και δικηγόρους να χρησιμοποιούν ελβετικούς λογαριασμούς για να συστήνουν υπεράκτιες εταιρείες ώστε να αγοράζουν θαλαμηγούς και σπίτια στο Λονδίνο, την ώρα που δήλωναν εισόδημα μεσαίου δημοσίου υπαλλήλου.
Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι ορισμένοι Έλληνες λένε πως η φοροδιαφυγή είναι δικαιολογημένη λόγω του διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού κράτους, ενώ ο καθηγητής τραπεζικού και οικονομικού δικαίου στο Εδιμβούργο, Αιμίλιος Αυγουλέας εκτιμά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το έλλειμμα διακυβέρνησης αν θέλει η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λέει ότι το κλειδί για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η καλύτερη φορολογική διοίκηση. Προαναγγέλλει ότι μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα γίνει προτεραιότητά του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σχεδιάζει να ορίσει μη-πολιτικό πρόσωπο στη φορολογική υπηρεσία του υπουργείου, η θητεία του οποίου δε θα συνάδει με τον εκλογικό κύκλο. Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές για την αποκάλυψη χιλιάδων ακόμα λογαριασμών Ελλήνων στις τράπεζες της χώρας. Τονίζει επίσης ότι η λίστα Λαγκάρντ θα διερευνηθεί πλήρως μόλις φτάσει το νέο αντίγραφο από το Παρίσι.
Ορισμένοι Έλληνες λένε πως η φοροδιαφυγή είναι δικαιολογημένη λόγω του διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού κράτουςΕν τω μεταξύ, πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση να αναθέσει στον Κώστα Βαξεβάνη το έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής υποβάλλει μεταξύ σοβαρού και αστείου η εφημερίδα Γκάρντιαν σε άρθρο της. «Έχει επιδείξει την αναγκαία ικανότητα ανίχνευσης σκανδάλων, τόλμη και δέσμευση – που είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν κάνει οι Έλληνες πολιτικοί».
Ο κ. Βαξεβάνης παραχωρεί συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα λέγοντας ότι η Ελλάδα κυβερνάται από μία «διεφθαρμένη κλίκα» πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Κάνει λόγο για κρίση δημοκρατίας με τη λογοκρισία του Τύπου στο επίκεντρό της. Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ σχολιάζει ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία και προέβαλαν πολύ την υπόθεσή του, έχουν αναλάβει πάλι το ρόλο ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών που είχαν και κατά την περίοδο της επταετίας. Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.