ΚΑΙΡΟΣ

Γ. Παπανδρέου και ευρωπαίοι σοσιαλιστές ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων

Την έκδοση ευρω-ομολόγων ζήτησαν ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά η συντηρητική πλειοψηφία δεν έχει την πολιτική βούληση να τις μετατρέψει σε πολιτικές».

Το αίτημα αυτό διαμορφώθηκε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Παπανδρέου με τη Γαλλίδα Μαρτίν Ομπρί, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια, τον Ιρλανδό ομόλογό του Ιμον Γκίλμορ και τον επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτζ.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρωζώνης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, την οποία διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), με θέμα την κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή τους, την οποία μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι «είναι καιρός οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εκφράσουν τα πρωτεία τους έναντι των χρηματοοικονομικών αγορών», ενώ ζητούν από τα κράτη να λάβουν «γενναία και αποφασιστικά μέτρα».

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα προτείνουν έναν «οργανισμό σταθερότητας για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους των κρατών της ευρωζώνης ο οποίος ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την επανόρθωση ενός κράτους η οικονομία του οποίου κινδυνεύει να χάσει τη σταθερότητά της».

«Από αυτή την άποψη, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκδοση ευρω-ομολόγων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Στο κείμενο προβλέπεται επίσης «ένας πραγματικά αποτελεσματικός μηχανισμός της ευρωζώνης, με εγγυήσεις, ο οποίος θα βοηθά τις χώρες που δέχονται επιθέσεις από κερδοσκόπους και ο οποίος θα διασφαλίζει ότι ιδιώτες επενδυτές (...) θα αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο από τα κόστη των μέτρων σταθεροποίησης».

Προτείνουν εξάλλου «έναν ευρωπαϊκό φόρο στην κερδοσκοπία ώστε να υπάρξουν νέα έσοδα χωρίς να θιγούν οι απλοί πολίτες», καθώς και μία χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση η οποία «θα περιορίζει την εξουσία των οίκων αξιολόγησης», αλλά και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ανεξάρτητου οίκου.

«Αν αποτύχουμε ακόμη μία φορά να τιθασεύσουμε την αγορά, η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει ξανά στην ύφεση και να χάσει την κυριαρχία της», προειδοποιεί η ανακοίνωση.

Στο κείμενο εκφράζονται επίσης επικρίσεις για την στάση των συντηρητικών ηγετών της ευρωζώνης οι οποίοι «δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν την επιτακτικότητα της κατάστασης».
Πηγή: skai.gr