Κλείσιμο

Τι προτείνει η Διεθνής Αρχή Ενέργειας για να μην αδειάσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες από αέριο

Οι προετοιμασίες, πλέον, εστιάζονται στον επόμενο χειμώνα - Αναζητείται λύση για να καλυφθεί πιθανό έλλειμμα περίπου 27 δισ. κυβικών μέτρων

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Με γεμάτες τις αποθήκες, κουτσά στραβά, ο φετινός χειμώνας για την Ευρώπη θα βγει χωρίς προβλήματα επάρκειας φυσικού αερίου (η τιμή είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα). Το 2023 όμως όπως προειδοποιεί η διεθνής Αρχή ενέργειας, αν η Ευρώπη αφήσει τα πράγματα στη μοίρα τους, θα βρεθεί με ένα έλλειμμα περίπου 27 δισ. κυβικών μέτρων (bcm). Έλλειμμα που αν δεν αντιμετωπιστεί, τότε τον Δεκέμβριο του 2023 οι αποθήκες της Ευρώπης θα είναι γεμάτες μόλις κατά 30% από 90% σήμερα.  

Σε έκθεση που έθεσε υπόψη της Κομισιόν η Αρχή Ενέργειας λαμβάνει ως δεδομένο ότι το 2023 στην Ευρώπη δεν θα μπει καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο από τα 60bcm φέτος. 

Ο κινεζικός δράκος

Επιπλέον ότι ο ....Κινέζικος Δράκος θα ξυπνήσει και θα αρχίσει να απορροφά ξανά ποσότητες φυσικού αερίου ίσες με αυτές του 2021 κι άρα θα λειτουργεί ευθέως ανταγωνιστικά έναντι της γηραιάς ηπείρου.  

Τρίτη παραδοχή είναι ότι οι θερμοκρασίες του επόμενου χειμώνα θα επιστρέψουμε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, σε αντίθεση με το φετινό ήπιο χειμώνα.  

Στην 38 σελίδων έκθεση της , η Αρχή κάνει μια σειρά προτάσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στο 2023 και να καλύψουν αυτό το κενό. Η πρώτη ομάδα μέτρων έχει να κάνει με την αποδοτικότητα.  

Η αρχή προτείνει να δοθούν κίνητρα ανακαινίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων από το 1% στο 1,7%. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στα κενά κτίσματα, τις εργατικές κατοικίες και την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων για να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια. 

Κίνητρα αντικατάστασης συσκευών

Προτείνει επίσης κίνητρα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών χαμηλής ενεργειακής απόδοσης και την εγκατάσταση έξυπνων θερμοστατών που από μόνη της μπορεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης κατά 10%.  

Έμφαση πρέπει να δοθεί και στον δημόσιο. Για παράδειγμα, στον οδοφωτισμό η πρόταση της αρχής είναι κάντε το όπως η Λετονία και εγκαταστήστε μόνο λάμπες LED.  

Σημαντική θεωρείται η ενημέρωση των πολιτών ώστε να αλλάξουν τις ενεργειακές τους συνήθειες. Για παράδειγμα η μείωση της μέσης θερμοκρασίας θέρμανσης στα ευρωπαϊκά κτίρια από τους 22 στους 21 βαθμούς , θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 10bcm , το 37% δηλαδή του κενού του 2023.  

Μια άλλη πρόταση είναι να λαμβάνουν οι καταναλωτές real time ενημέρωση μέσω εγκατεστημένων στις οικίες τους συσκευών για την κατανάλωση τους ώστε να την προσαρμόζουν ανάλογα.

Συζήτηση και για μηδενικό ΦΠΑ

Σημαντική παρέμβαση θεωρείται η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας καθώς υπολογίζεται ότι το 1/3 της κατανάλωσης του φυσικού αερίου στη Ευρώπη προορίζεται για θέρμανση. Φυσικά τονίζεται στην έκθεση ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα γιατί το κόστος είναι σημαντικό. Μια λύση θα μπορούσε να είναι ο μηδενικός ΦΠΑ όπως συμβαίνει στην Αγγλία και τη Γαλλία. 

Η επιτάχυνση αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ και τα κίνητρα σε χώρες που εξάγουν φυσικό αέριό όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Αγκόλα ώστε να μην καίνε το φυσικό αέριο που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν και να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους ώστε να περιοριστούν οι διαρροές μεθανίου , για να εξάγουν αυτές τις ποσότητες είναι 2 ακόμη προτάσεις της Αρχής.  

Το κόστος των προτάσεων ανέρχεται στα 100δισ€ που είναι μικρότερο από το μισό του πακέτου μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης που έλαβε μόνη της η Γερμανία.

Πηγή: skai.gr