ΚΑΙΡΟΣ

Φυσικό αέριο: Σε ποιες βιομηχανίες μπαίνει πρώτα ο «κόφτης»

Χαμηλά στην ιεράρχηση (στην 7η ομάδα) βρίσκονται και οι βιομηχανίες στις οποίες η μείωση της κατανάλωσης θα προκαλούσε σοβαρές ζημιές για την επαναλειτουργία τους.

Βιομηχανίες που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο είναι αυτές που θα κληθούν πρώτες να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής περικοπής σε ποσοστό 15%, όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αντιμετώπιση καταστάσεων διαταραχής εφοδιασμού.

Στον αντίποδα βρίσκονται βιομηχανίες που συνδέονται με τους τομείς της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, της άμυνας και του περιβάλλοντος, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων θα είναι η τελευταία που θα κληθεί να εφαρμόσει το μέτρο του υποχρεωτικού «κόφτη» βάσει της ιεράρχησης σε συνολικά οκτώ ομάδες από τη ΡΑΕ των συνολικά 104 βιομηχανιών που ζήτησαν εξαίρεση από τον υποχρεωτικό «κόφτη» του 15%.

Χαμηλά στην ιεράρχηση (στην 7η ομάδα) βρίσκονται και οι βιομηχανίες στις οποίες η μείωση της κατανάλωσης θα προκαλούσε σοβαρές ζημιές για την επαναλειτουργία τους.

Την κατηγοριοποίηση των βιομηχανιών ενέκρινε προχθές η Ολομέλεια της ΡΑΕ και οι οκτώ λίστες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα.

Οι πιθανότητες πάντως ενεργοποίησης του μέτρου την τρέχουσα χειμερινή περίοδο είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς ο ήπιος χειμώνας έχει περιορίσει την κατανάλωση και διατηρεί υψηλά τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες.

Εχοντας ήδη διανύσει τον πέμπτο μήνα της κρίσιμης περιόδου για την εφαρμογή του μέτρου, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει υπερκαλύψει τον στόχο του 15%.

Στο πρώτο πεντάμηνο της οκτάμηνης περιόδου, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Green Tank, μειώθηκε κατά 30,8% συγκριτικά με την περίοδο του 2021.

Επίσης, η αθροιστική κατανάλωση του πενταμήνου Αυγούστου – Δεκεμβρίου ήταν 4,55 TWH χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ίδιων πενταμήνων της πενταετίας (2017-2021) και προέκυψε κατά κύριο λόγο από τoν δραστικό περιορισμό της χρήσης αερίου στη βιομηχανία (-2,2 TWH), η οποία στράφηκε σε εναλλακτικά καύσιμα λόγω των υψηλών τιμών και στην ηλεκτροπαραγωγή (-1,6 TWH).

Σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2021, η ζήτηση από τη βιομηχανία υψηλής τάσης υποχώρησε σε ποσοστό 59,7%, από τις επιχειρήσεις μέσης τάσης και τα νοικοκυριά κατά 31,9%, ενώ μείωση παρατηρείται και στη χρήση του φυσικού αερίου στο πεντάμηνο Αύγουστος – Δεκέμβριος 2022 σε ποσοστό 27,6%.

Σε σχέση με την πενταετία, οι βιομηχανίες υψηλής τάσης μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου σε ποσοστό 71,1%, μέση τάση και νοικοκυριά κατά 18,2% και ηλεκτροπαραγωγή κατά 9,8%.

Σε επίπεδο έτους, το 2022 η ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε σε ποσοστό 17% σε σχέση με το 2021, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική ανακατανομή μεριδίων.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής έφτασε στο 73,5% από 68,7% το 2021, στο δίκτυο διανομής (μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στο 21,5% από 18,8% και στη βιομηχανία υψηλής τάσης στα πολύ χαμηλά του 5% από 12,6% το 2021.

Αυτή η ανακατανομή προέκυψε κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης της χρήσης ορυκτού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με τη συνολική μείωση στην κατανάλωση, ενισχύοντας έτσι το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής.

Aυξημένο σε ποσοστό 1% είναι το ποσοστό συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2022, το οποίο διαμορφώθηκε στο 43% έναντι 42% το 2021.

Πηγή: MONEY REVIEW