Κλείσιμο

FT: Το πελατειακό κράτος δεν έφυγε επί Τσίπρα, 30.000 διορισμοί στο Δημόσιο

Μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων που είδαν το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 25% η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει την αναξιοκρατία και τους πελατειακούς διορισμούς στο Δημόσιο, σημειώνουν οι «Financial Times», ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος την μεθεπόμενη Δευτέρα.

Μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πριν δύο μήνες ότι το πελατειακό μοντέλο που ευνοούσε τους πολιτικά δικτυωμένους ήταν ένας «από τους πιο σημαντικούς λόγους» για τα προβλήματα της χώρας, στην πράξη δεν έχει κατορθώσει να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι εποχές του κομματικού κράτους έχουν παρέλθει, σημειώνουν οι FT σε αφιέρωμα στην χώρα μας.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι περισσότεροι από 30.000 διορισμοί έχουν γίνει στην δημόσια διοίκηση επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, περιλαμβανομένων δεκάδων ειδικών συμβούλων που περιστοιχίζουν υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υπερπηδήσει την ευρεία αντίσταση […] στην από-πολιτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, στους διαφανείς διορισμούς σε ανώτερα κλιμάκια και στις τακτικές αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων».

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα αντιστέκονται στην αλλαγή, «εγείροντας ερωτήματα εάν οι περισσότεροι Έλληνες είναι δεσμευμένοι στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για την βιώσιμη ανάκαμψη». Αντίθετα, υπάρχουν φόβοι για διολίσθηση.

Αξιωματούχοι στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες επισήμαναν ότι το πιο σημαντικό βαρόμετρο της όρεξης για αλλαγή θα είναι η τήρηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί πως θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, όμως ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στους FT ότι οι πολιτικές πιέσεις θα αυξηθούν σε μέτωπα όπως οι συντάξεις και το Δημόσιο ενόψει εκλογών.

«Ο Τσίπρας θα θελήσει να αρχίσει το ξήλωμα των πιο επίπονων μέτρων», είπε ένας διπλωμάτης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΣΥΡΙΖΑ