ΚΑΙΡΟΣ

FT: Απόπειρα γεφύρωσης διαφωνιών ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα με ερωτηματικά για τη σκληρή στάση του Ταμείου

Δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «ΕΕ και ΔΝΤ επιχειρούν να γεφυρώσουν την όλο και πιο πικρόχολη διαφωνία τους για τη διάσωση της Ελλάδας», αναφέρει πως σε δείπνο τη νύχτα της Τετάρτης ο Πολ Τόμσεν από το Ταμείο, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ και ο Μάρκο Μπούτι, διευθυντής του οικονομικού τμήματος της Κομισιόν, συμφώνησαν να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφωνίες τους αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα πριν από το σημερινό Eurogroup.

Ως εκ τούτου, οι FT αναφέρουν πως στο σημερινό Eurogroup θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των πιστωτών «εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών ότι η τρίτη διάσωση ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ ήδη οδεύει προς κρίση».

Πάντως, το δημοσίευμα παραθέτει και την εκτίμηση αξιωματούχων ότι οι δύο πλευρές παραμένουν ακόμα μακριά και ότι η μόνη λύση ίσως είναι να σταλούν διαπραγματευτές πίσω στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα με μια συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία για το κατά πόσο η λίστα αυτή θα επαρκεί για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ έως το 2018.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, οι δύο πλευρές (ΕΕ και ΔΝΤ) δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν στο πόσα πρέπει να κάνει η Αθήνα, με τους Ευρωπαίους να πιστεύουν πως ακόμα και χωρίς νέες μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει ένα μικρό πλεόνασμα και το Ταμείο να προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 1%. Επισημαίνεται δε και η επιμονή του ΔΝΤ στη «σαρωτική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτημα «πολιτικά δύσκολο» για το Βερολίνο.

Αναφέρεται επίσης ότι το ΔΝΤ έχει υποστεί έντονες πιέσεις να χαλαρώσει τη στάση του, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εν μέσω φόβων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με τη μαζική εισροή προσφύγων και η Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Αλλά το Ταμείο έχει δώσει ενδείξεις ότι δε βλέπει κάποια άμεση ανάγκη για συμφωνία, καθώς η Ελλάδα δε χρειάζεται ρευστό πριν από τον Ιούλιο, όταν έχει να καλύψει αποπληρωμές ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι ο κ. Τόμσεν θέλει να τερματιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στα ελληνικά προγράμματα, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο αναλυτής Μουιτάμπα Ραχμάν σχολιάζει ενδεικτικά ότι «υπάρχει ένας εντεινόμενος φόβος στην Ευρώπη ότι η αυστηρή στάση του ΔΝΤ έχει ως κίνητρο την επιθυμία του να φύγει από την Ελλάδα ή να επιβάλει μία αλλαγή κυβέρνησης».

Όλα αυτά, προσθέτει το δημοσίευμα, στρέφουν την προσοχή στο Βερολίνο, με κάποιους Έλληνες αξιωματούχους να πιστεύουν πως η καγκελάριος Μέρκελ θα πιέσει το Ταμείο να υποχωρήσει λόγω της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δηλώνει: «Το Βερολίνο είναι στριμωγμένο. Θα ήθελαν να είναι κάπως πιο ευέλικτοι, αλλά η συμφωνία διάσωσης έχει κάποιους ρητούς στόχους που έχουν υιοθετηθεί από την Μπούντεστακ. Και δεν τολμούν να το επανεξετάσουν αυτό».

Κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει πως το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για να συμβάλει στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και επομένως δε θέλει επανάληψη του περσινού δράματος, όταν προωθούσε το Grexit. Την ίδια στιγμή η κα Μέρκελ είναι διστακτική στο να ελαφρύνει τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας ή να αποδεχθεί σαρωτική ελάφρυνση χρέους, κινήσεις που απαιτούν την έγκριση μίας όλο και πιο εχθρικής Μπούντεστακ. Ο ίδιος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζει πως αν το ΔΝΤ επιμείνει στη στάση του, «τότε έχουμε πρόβλημα».

Η εφημερίδα εξηγεί πως ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται σε σύγκρουση ως προς την ισχύ των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ώστε να εξεταστεί η «πολιτικά εύφλεκτη» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Χωρίς τη συναίνεση του Ταμείου ολόκληρη η διάσωση κινδυνεύει να καταρρεύσει, αναφέρεται, αφού ομάδα χωρών-πιστωτών υπό τη Γερμανία έχουν επιμείνει ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν κονδύλια διάσωσης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτήν.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης αναρωτιέται μιλώντας στην εφημερίδα αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι στην τρίτη διάσωση της Ελλάδας. «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι αυτό είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ – αλλά το ΔΝΤ γνωρίζει καλά πως είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που θα μπορούσε να ευχηθεί».

Η διαφωνία όπως εξηγούν οι FT, έγκειται στο ότι το Ταμείο θεωρεί ασαφή και ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% έως το 2018.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η αντιπαράθεση έχει γίνει όλο και πιο άσχημη, με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Κομισιόν να ανταλλάσσουν κατηγορίες κατά τη διάρκεια του Eurogroup του περασμένου μήνα στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και με έντονες συζητήσεις μεταξύ Ταμείου και Ελλάδας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός