ΚΑΙΡΟΣ

«Φρένο» στα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ζητά νομοσχέδιο στο Κογκρέσο

Νομοσχέδιο που ουσιαστικά προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αντιταχθούν σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο συντηρητικός βουλευτής Μπιλ Χάιζενγκα, αντανακλώντας μία ευρύτερη αντίθεση στο Κογκρέσο σε αμερικανικές οικονομικές δεσμεύσεις στο εξωτερικό.

Αν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο υπαγορεύει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ταμείο οφείλει να καταψηφίσει πρόταση για νέα δάνεια εάν η αποδέκτρια χώρα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από άλλον οργανισμό στον οποίο η Ουάσιγκτον δεν είναι μέλος. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων στήριξης προς την Ελλάδα προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Εάν η αμερικανική αντίσταση δεν κατορθώσει να εμποδίσει την παροχή βοήθειας, το νομοσχέδιο υπαγορεύει ότι οι ΗΠΑ θα αρνηθούν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στο ΔΝΤ, έως ότου η Ελλάδα εξοφλήσει κάθε δόση στήριξης που εγκρίθηκε ή αποταμιεύτηκε κατά τους προηγούμενους 24 μήνες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης καταψήφιση κάθε νέου προγράμματος στήριξης εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα – όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Η εν λόγω προϋπόθεση μπορεί να παρακαμφθεί με προσωπική, έγγραφη παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία θα εξηγεί στο Κογκρέσο ότι ο νέος δανεισμός πρέπει να εγκριθεί επειδή συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος.

Τέλος, το νομοσχέδιο υπαγορεύει αντίσταση σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα εάν το χρέος προς το Ταμείο δεν καταστεί ανώτερο σε σχέση με το χρέος προς τον ESM.

«Το ΔΝΤ υποτίθεται πως είναι δανειστής ύστατης λύσης, όχι φύλλο συκής […] για τα μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Χάιζενγκα, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times». «Επί επτά χρόνια τώρα το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει αξιωματούχους της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους», με αρνητικές συνέπειες για την αξιοπιστία του Ταμείου και την ίδια την Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο Χάιζενγκα έρχεται στον απόηχο των προτάσεων του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό, που προβλέπουν περικοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης για διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς κατά 650 εκατ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Ανάμεσα στα «θύματα» των προτεινόμενων περικοπών συγκαταλέγεται η Παγκόσμια Τράπεζα, αδελφός οργανισμός του ΔΝΤ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελέγχουν το 16,53% των ψήφων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι Ευρωπαίοι, αθροιστικά, ελέγχουν περίπου το 35%.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ουσιαστικά καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προϋπόθεση για τη συνέχιση του Μνημονίου. Έχει πει ότι χωρίς το Ταμείο δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση στη γερμανική Βουλή για δανειοδότηση της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης