Συναγερμός σήμανε στις αγορές μετά την αναγνώριση από την Μόσχα των δύο αυτονομημένων περιοχών στην Ουκρανία.
Φωτιά πήρε το φυσικό αέριο. Η τιμή του έκανε νωρίτερα άλμα 11% και έφτασε στα 81 ευρώ/μεγαβατώρα. Λίγο πριν από τις 11 πμ έκανε διόρθωση στα 77,5 ευρώ/μεγαβατώρα με άνοδο 6,8%.
Στα ύψη και το πετρέλαιο, στα 97,7 δολάρια το brent με άνοδο 2,226%, που αποτελεί νέο υψηλό επταετίας.
Χαμηλό επταμήνου
Σε χαμηλό επίπεδο 7μήνου υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το άνοιγμα της αγοράς, καθώς οι προοπτικές οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία διέταξε στρατεύματά της να εισέλθουν στις αποσχιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αναστατώνουν τους επενδυτές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 1,7% στις 10.10 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% από το ιστορικά υψηλό επίπεδό του στις αρχές Ιανουαρίου.
Ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος θεωρείται πιο ευάλωτος σε σχέση με άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας και του γεγονότος ότι δεν περιλαμβάνει ενεργειακές εταιρείες, υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, υποχωρώντας 2,2%.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών για την Ευρωζώνη μειώθηκε 2,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραφε απώλειες 1,2%.
Οι επενδυτές κατέφυγαν στη σχετική ασφάλεια του χρυσού και των κρατικών ομολόγων, καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν 0,7%, αλλά συνολικά οι αγορές φοβούνται ότι η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων θα ενισχύσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας από 2,7% έως 3,1%.
Απώλειες στην Αθήνα
Απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ρωσο-ουκρανική κρίση
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 936,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,38%.
Αρχικά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 929,08 μονάδες (-2,13%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,68 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,30%.
Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,18%), της Viohalco (-2,17%), της Πειραιώς (-2,05%), της Coca Cola HBC (-1,95%) και της Elvalhalcro (-1,76%),
Από τους επιμέρους δείκτες τ άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Υγείας (+0,22%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των πρώτων Υλών (-1,89%), των Κατασκευών (-1,70%) και των Τραπεζών (-1,69%).
Ανοδικά κινούνται 6 μετοχές, 74 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Δρομέας +6,90% και Minerva +5,98%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Παϊρης -8,33% και Moda Bango -5,07%.
Σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Συγκεκριμένα η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 37,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο, 54,6 τον Οκτώβριο , 70,3 τον Νοέμβριο, 65,3 τον Δεκέμβριο και 98,3 τον Ιανουάριο.
Την ίδια περίοδο οι τιμές στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια από τα επίπεδα κάτω από τα 10 Euro/MWh φυσικού αερίου στο τέλος του 2020, αυξήθηκαν στα 100 Euro/MWh μετά το φθινόπωρο του 2021 και έφθασαν τα 145 Euro/MWh στο τέλος του 2021.
Οι εμπορικές συμφωνίες που επέτρεψαν τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, ήταν η βάση στην οποία στηρίζεται η χορήγηση εκπτώσεων από την πλευρά της ΔΕΠΑ εμπορίας στους πελάτες της. Οι εκπτώσεις αυτές - πέρα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια διαμορφώθηκαν σε 16% επί της χονδρικής τιμής για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο (εκτιμάται σε 11 και 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα) και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.