Κλείσιμο

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τη Fitch

Οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τρεις από την επενδυτική

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την αναβάθμιση του αξιόχρεου σε ΒΒ+ από ΒΒ, με σταθερή προοπτική, από το οίκο αξιολόγησης Fitch, που τοποθετεί τη χώρα ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα, καθώς υπάρχει αντίληψη ότι οι ελληνικές προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση αποδίδουν καρπούς, και αναγνωρίζονται διεθνώς. 

Πρόκειται για τη 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τρεις από την επενδυτική. 

Ως «πολύ ευπρόσδεκτα νέα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριακός Μητσοτάκης τονίζει ότι «η αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία ΒΒ+ μας φέρνει ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην μεταρρυθμιστική μας ατζέντα προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίες και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη».

Οι αισιόδοξες προβλέψεις 

Ειδικότερα, προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που ήταν η εκτίμηση για το 2022, εν μέρει λόγω της βελτιστοποίησης των προσωρινών μέτρων στήριξης. Αυτό συνεπάγεται βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 και ισοσκελισμένη θέση το 2023. Υπάρχει, σημειώνει ο Fitch, κάποια αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι αμβλύνονται από την ευρεία δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και τις πρόσφατες επιδόσεις στον τομέα αυτό.

Για το δημόσιο χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι σημείωσε μείωση - ρεκόρ 24,5 εκατοστιαίων μονάδων, στο 170% του ΑΕΠ το 2022, ο οίκος αναμένει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται με πιο περιορισμένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, για να υποχωρήσει στο 160,6% το 2024.

Για τον τραπεζικό τομέα σημειώνει ότι εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), με το ποσοστό των εγχώριων NPL να διαμορφώνεται στο 9,7% το γ' τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, με αιχμή τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και την ανάκαμψη που είχε ευρεία βάση. 

Ο Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά το ενεργητικό των τραπεζών, η οποία θα στηριχθεί από τις περιορισμένες νέες εισροές (NPL) καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς μη οργανικές  δράσεις τους.

Ο Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,9% για φέτος και 2,3% για το 2024, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του σε σχέση με την περασμένη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, καθώς βελτιώθηκε το ισοζύγιο των κινδύνων, ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών της ενέργειας και των περιορισμένων προοπτικών διανομής ενέργειας με δελτίο στην Ευρώπη. 

"Επιπλέον δημοσιονομικός χώρος το Φεβρουάριο"

Στην εκτίμηση ότι «επιπλέον (δημοσιονομικός) χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί του Σαββάτου.

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε, μιλώντας στο Action24, τι έχει γίνει από την κυβέρνηση έως τώρα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν δοθεί 2,5 δισ. ευρώ.

«Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους», είπε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, και φαίνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθεί- αν και υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητες- σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

«Τούτων δοθέντων, εκτιμούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, που όμως θα πρέπει να είναι ασφαλής. Όταν θα το ξέρουμε θα γίνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες. Θέλει σύνεση και υπευθυνότητα», κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνει ακόμη ότι «οι αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τους, η οποία συνδέεται εν μέρει με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δώσει ισχυρή επενδυτική ώθηση». 

Για τον πληθωρισμό, ο Fitch αναμένει σταθερή επιβράδυνση από το 9,3% πέρυσι στο 5% φέτος και στο 1,5% το 2024, σε εναρμόνιση με τη μείωση των τιμών ενέργειας και άλλων πρώτων υλών καθώς και λόγω αποτελεσμάτων βάσης. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί, αν και με πιο περιορισμένο ρυθμό. 

Για τους μισθούς σημειώνει ότι το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση για το σύνολο της οικονομίας, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2010, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας από το α' τρίμηνο έως το γ' τρίμηνο του 2022 ήταν οι περισσότερες εδώ και μία δεκαετία. 

Πηγή: skai.gr