Έκκληση για την αποδέσμευση ακίνητης περιουσίας αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικών λογαριασμών ποσού 3 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 (περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) απηύθυνε προς κάθε αρμόδιο θεσμικό φορέα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FF Group, Γεώργιος Σάμιος, στο πλαίσιο εορταστικής συνάντησης με δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Ε' τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για την αναβολή, για τις 19 Ιουνίου 2023, της δίκης κατά πρώην στελεχών του Ομίλου και άλλων προσώπων που βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργημάτων θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ απαιτήθηκε περισσότερο από 18 μήνες μέχρι να καταρτιστεί και να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, αυτή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω του ότι απαραίτητο στοιχείο για την ολοκλήρωση της είναι η μεταβίβαση των ακινήτων που έχουν δεσμευτεί.
Ο κ. Σάμιος χαρακτήρισε ως «θαύμα» το γεγονός ότι η εταιρεία, «παρά τις αντίξοες συνθήκες, παραμένει τέσσερα χρόνια όρθια», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 2018, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, μεγάλος διεθνής οίκος έδινε ζωή οκτώ ημερών στην εταιρεία». Η Folli Follie εκείνο το διάστημα, είχε πάνω από 40 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και εμπορευόταν πάνω από 42 εμπορικά σήματα παγκοσμίως. «Το να βρεθεί μια ομάδα επαγγελματιών και να προσπαθήσουν να βάλουν σε τάξη μια τέτοια κατάσταση ήταν, θεωρητικά, στα όρια του αδύνατου. Έπρεπε να γίνει χαρτογράφηση σε εταιρείες, καταστήματα, υποχρεώσεις και απαιτήσεις προς την μητρική σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν ήταν εύκολο».
Την ίδια στιγμή σημαντικές ήταν οι απώλειες εμπορικών συνεργασιών που είχαν ως αποτέλεσμα 41 εμπορικά σήματα που συνεισέφεραν στον τζίρο της εταιρείας να διακόψουν τη συνεργασία μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες ενώ μεγάλο πλήγμα στην εταιρεία δημιούργησε, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, η απώλεια του εμπορικού σήματος της Nike που είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία το 2022 να χάσει περίπου 6 εκατ. ευρώ εισπράξεις. Σημειώνεται ότι η FF Group διατηρεί πλέον ένα μόνο κατάστημα Nike, στο Σύνταγμα και αυτό μέχρι το καλοκαίρι του 2023.Η απώλεια των εμπορικών σημάτων, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. «Από το 2019 έως το 2021 από την μητρική εταιρεία αποχώρησαν, λόγω της απώλειας εμπορικών σημάτων, πολλοί εργαζόμενοι στους οποίους καταβλήθηκαν για αποζημιώσεις πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο επεσήμανε ότι η εταιρεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της που αφορούν τόσο στους 1000 εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα όσο και το Δημόσιο. Μάλιστα, όπως είπε, το Δημόσιο την τετραετία 2018-2022 εισέπραξε από την FF Group, άμεσα είτε έμμεσα, περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης, αισιοδοξία για πορεία ανάπτυξης
Την ίδια ώρα, σε συμφωνία με τους ομολογιούχους, προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης που περιλαμβάνει τη σύσταση δύο νέων εταιρειών, με έδρα στο Λουξεμβούργο, εκ των οποίων η μια θα αποκτήσει τα ακίνητα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία (non-core assets) και η άλλη θα αποκτήσει τα σήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση (core assets). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν στις νέες εταιρείες, που θα συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε υγιή πλέον βάση και θα ελέγχονται από τους συμβαλλόμενους πιστωτές, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από όλες τις αξιώσεις τους ποσού κεφαλαίου άνω των 430 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σάμιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Στο ίδιο πλαίσιο, με την αποτιμημένη αξία των ακινήτων να ξεπερνά συνολικά τα 80 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ είναι τα δεσμευμένα) η διοίκηση, σε συνεργασία με τους ομολογιούχους εξετάζει τρόπους αξιοποίησης της μη δεσμευμένης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του κτιρίου στον Αγ. Στέφανο που στεγάζονται τα γραφεία της FF Group. Όπως αναφέρθηκε, η επιτυχημένη πώληση του κτιρίου του «Μινιόν» με τίμημα άνω των 26 εκατ. ευρώ δημιούργησε νέα δεδομένα για το επιχειρηματικό σχέδιο της εξυγίανσης.
Το 2023, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, θα είναι ένα έτος σταθμός για την FF Group. Έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στις τράπεζες και στους προμηθευτές και με τζίρο (των τριών μεγάλων εταιρειών του ομίλου) περί τα 40 εκατ. ευρώ εφέτος, η διοίκηση επιχειρεί την επανεκκίνησή της με νέες εμπορικές συμφωνίες και άνοιγμα νέων καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση επιδιώκει την περαιτέρω αξιοποίηση του δικτύου καταστημάτων της καθώς και τη σύναψη νέων εμπορικών συνεργασιών. «Κερδίζουμε συνεχώς νέους συνεργάτες και οι προμηθευτές εξακολουθούν να μας εμπιστεύονται» τόνισε ο κ. Σάμιος και συμπλήρωσε:
«Η FF Group ανακτά δυνάμεις, εμπορικά σήματα και συνάπτει νέες εμπορικές συμφωνίες με γνωστούς ομίλους με στόχο να αξιοποιηθεί η πολυετής εμπειρία στον κλάδο του fashion και το δίκτυο των σημείων που διαθέτει ο όμιλος». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εμπορική συμφωνία με τον πολυεθνικό όμιλο BESTSELLER αρχικά για το apparel brand Jack & Jones στην Ελλάδα. Η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα 12 νέων καταστημάτων στην Ελλάδα καθώς και την επέκταση του δικτύου στην αγορά της Βουλγαρίας. Σημειώνεται ότι η FF Group έχει προχωρήσει σε νέες εμπορικές συμφωνίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη monobrand καταστημάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Επίσης, προχώρησε στην στρατηγική ανάπτυξη των Factory Outlet Local (στο Π. Φάληρο και στο Μαρούσι). Όσον αφορά στο brand Folli Follie, διευρύνει συνεχώς το δίκτυο καταστημάτων ενώ παράλληλα ανέπτυξε περαιτέρω το νέο brand Collective Sport. Τέλος, νέες συνεργασίες είχε και στην Cosmetics με νέες εμπορικές συμφωνίες στο κατάστημα Heaven on Earth στην Κηφισιά. Τα σημεία πώλησης του Ομίλου FF Group είναι 100, εκ των οποίων τα μισά είναι στην Ελλάδα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.