ΚΑΙΡΟΣ

Ευρωπαϊκή εποπτεία για το Μεσοπρόθεσμο

Τοποτηρητές σε κρίσιμους τομείς εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος τοποθετούν οι δανειστές.

Μεταξύ άλλων, θα ελέγχουν το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, τα κοινοτικά προγράμματα, τις αλλαγές στο δημόσιο, την οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας, καθώς και του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.

Συνολικά, από το νέο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εξοικονομήσει μέχρι το τέλος του χρόνου 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. θα προέλθουν από την είσπραξη φορολογικών εσόδων, 540 εκατ. από το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημόσιων επιχειρήσεων και 600 εκατ. από τα αυθαίρετα.

Ακόμα, προβλέπεται η μείωση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,2 δισ. ευρώ και η ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων κατά 670 εκατ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα πρέπει να έχει ιδρυθεί η εταιρία που θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να «τρέξει» μία σχεδόν αποκρατικοποίηση ανά 10 ημέρες, ενώ στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ρητά η ανάγκη πλήρους και όχι μερικής ιδιωτικοποίησης κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

«Εάν οι Έλληνες δεν πάρουν τις αποφάσεις, θα πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι» δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και εκτίμησε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες για την Ελλάδα.

Τονίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προανήγγειλε την αποστολή ειδικών από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα που θα συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η «κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε». Όπως είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο κ. Γιουνκέρ, οι Έλληνες «δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη. Πηγή: skai.gr