Του Χρυσόστομου Τσούφη
Έστω και οριακά, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε την πτωτική του πορεία για 4ο συνεχή μήνα καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat για Φεβρουάριο βρέθηκε στο 8,5% από 8,6% τον Ιανουάριο.
Πέμπτος διαδοχικός μήνας αποκλιμάκωσης για την Ελλάδα, από τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μόνο υποχωρεί. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 6,5% που είναι η 4η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Μόνο Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ισπανία παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση μεγαλύτερη των 5,5 μονάδων.
Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής , Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Σλοβακία. Η διαρκής υποχώρηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι πλέον μόνο 6 από τις 20 χώρες για τις οποίες γίνονται μετρήσεις έχουν διψήφιο πληθωρισμό.
Η νέα πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας. Ο πληθωρισμός ενέργειας βρέθηκε τον Ιανουάριο στο 13,7% πιο κάτω κι από τον Δεκέμβριο του 2021 ακόμη και τον Νοέμβριο του 2021, 3 και 4 μήνες δηλαδή πριν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γεγονός αναμενόμενο καθώς σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου δεν ξεπέρασε ποτέ τα 60€/Mwh ενώ κάποιες ημέρες βρέθηκε και κάτω από τα 50€. Σταθερά μεταξύ 82-86$/βαρέλι κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου και η τιμή του πετρελαίου.
Η μεγάλη ανατροπή όμως έχει γίνει με τον πληθωρισμό των τροφίμων ο οποίος για πρώτη φορά ήταν υψηλότερος από τον ενεργειακό. Μήνα με το μήνα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φτάνοντας για το Φεβρουάριο στο 15% . Ιστορικό ρεκόρ και για τον δομικό πληθωρισμό– που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια – οποίος έφτασε στο 7,4%. Το ανοδικό του σερί και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ο οποίος βρέθηκε μια ανάσα από το 5%.
Το φρένο του πληθωρισμού δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Ίσα ίσα η Φρανκφούρτη αναμένεται να ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου νέα αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσης καθώς είναι ιδιαίτερη η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των δεικτών των τροφίμων.
Η Fitch εκτιμά ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό θα σπρώξει στην ύφεση τις οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας έως το τέλος του έτους ενώ η Ευρωζώνη πιθανότατα θα την ….γλιτώσει όπως φυσικά και η Ελλάδα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.