Του Χρυσόστομου Τσούφη
Ο πληθωρισμός διέκοψε το καθοδικό σερί των 5 μηνών καταγράφοντας οριακή αύξηση από 6,9% το Μάρτιο στο 7% τον Απρίλιο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat. Μια εξέλιξη που σίγουρα θα προβληματίσει την ΕΚΤ που συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται να ανακοινώσει την 7η αύξηση των επιτοκίων από τον περσινό Ιούλιο.
Αντίθετα στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχωρεί για έβδομο διαδοχικό μήνα, από τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μόνο υποχωρεί. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 4,5% που είναι η 5η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Μόνο Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ισπανία και Κύπρος παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο του 2022 όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση μεγαλύτερη των 7,5 μονάδων.
Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής , Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Σλοβακία . Οι 4 αυτοί ουραγοί είναι και οι μοναδικοί πια που παρουσιάζουν διψήφιο πληθωρισμό.
Η διακοπή της αποκλιμάκωσης – η οποία όλοι εύχονται να είναι προσωρινή – πρέπει να αποδοθεί στον πληθωρισμό της ενέργειας που είναι και η μοναδική κατηγορία που σημειώθηκε αύξηση σε σχέση τον προηγούμενο μήνα. Το Μάρτιο ο πληθωρισμός της ενέργειας ήταν αρνητικός κατά 0,9% και τον Απρίλιο γύρισε σε θετικό πρόσημο , στο 2,5%. Με τις τιμές του φυσικού αερίου όχι πολύ διαφορετικές από μήνα σε μήνα, ό «ένοχος» ήταν το πετρέλαιο το οποίο από την περιοχή των 70-80$ τον Μάρτιο ανέβηκε – εξαιτίας κυρίως της μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ – στα 80-89$ τον Απρίλιο.
Τα καλά νέα έρχονται από τον πληθωρισμό των τροφίμων ο οποίος επιτέλους σταμάτησε να σπάει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και από το 15,5% τον Μάρτιο υποχώρησε σχεδόν 2 μονάδες στο 13,6 τον Απρίλιο.
Υποχώρηση , έστω και μόλις 0,2 μονάδων , για τον δομικό πληθωρισμό -– που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια και εν πολλοίς είναι αυτός που εξετάζει πρωτίστως η ΕΚΤ – στο 7,3% από το 7,5% τον Μάρτιο. Οριακή αύξηση για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών στο 5,2%, 0,1 μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία αυτά δεν αποδυναμώνουν τη θέση των «γερακιών» στους κόλπους του ΔΣ της ΕΚΤ τα οποία πιέζουν για αύξηση 50 μονάδων βάσης την Πέμπτη. Μεγάλη βαρύτητα θα έχουν και τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης και η συνεδρίαση της Πέμπτης στην Φρανκφούρτη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.