ΚΑΙΡΟΣ

Eurogroup: Μετακύλιση ή επαναγορά για το ελληνικό χρέος

Τις επιλογές σχετικά με το χειρισμό του ελληνικού χρέους θα συζητήσουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, υπό την αυξανόμενη απειλή της μετάδοσης στην Ιταλία, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναδφέρει το Ρόιτερς.
Σύμφωνα με πηγή του Ρόιτερς, οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν την πιθανότητα επαναγοράς του ελληνικού χρέους αλλά και την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας με χρεόγραφα μεγαλύτερης διάρκειας.
Αυτό σημαίνει ότι η γαλλική πρόταση, που προβλέπει τη μετακύλιση περίπου του 70% ελληνικού χρέους από ιδιώτες ομολογιούχους σε 30ετείς τίτλους καθώς και σε άλλα ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», χάνει έδαφος, ενώ εξετάζονται άλλες εναλλακτικές.
Όπως αναφέρει η πηγή του Ρόιτερς, το Eurogroup δεν θα καταλήξει σήμερα σε συμπεράσματα, αλλά θα εξεταστούν οι δύο λύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση έως τα τέλη Ιουλίου. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να επικυρωθούν οι λύσεις», πρόσθεσε η πηγή.
Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία είναι αποφασισμένες να μοιραστούν το βάρος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, που θα ανέλθει σε 110δισ. ευρώ, με τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί μια φόρμουλα που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, κάποια κράτη-μέλη εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι το ποσοστό του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φθάσει σύντομα το όριο του 160% και πως θα πρέπει να γίνει κάτι γρήγορα για να μειωθεί το δανειακό βάρος της χώρας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, διότι σήμερα χρειάζεται να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωζώνη και πέρα από την ευρωζώνη».
Η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει νωρίτερα: «Η Γερμανία και όλοι οι εταίροι της ευρωζώνης είναι σταθερά αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη σταθερότητα του ευρώ», συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα νέο πρόγραμμα «πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Ιταλία θα εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό «που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για λιτότητα και σταθεροποίηση. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ιταλική κυβέρνηση ότι θα περάσει ακριβώς αυτού του είδους τον προϋπολογισμό, το συζήτησα χθες με τον ιταλό πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν χωρίς βιασύνη αναφορικά με το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. «Έχουμε κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για την Ελλάδα και τώρα, γοργά αλλά χωρίς αδικαιολόγητη βιασύνη, θα διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είμαστε στο σωστό δρόμο». Επίσης, χαρακτήρισε ανυπόστατες τις όποιες φήμες περί διπλασιασμού της χρηματοδοτικής ισχύος του μηχανισμού διάσωσης EFSF. «Σήμερα θα υπογράψουμε τη συμφωνία για τον μεσοπρόθεσμο μηχανισμό σταθερότητας. Θα προσαρμόσουμε τον EFSF στον όγκο που θα θεωρήσουμε κατάλληλο μεσοπρόθεσμα».
Υπέρ της ουσιαστικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ. Ο υπουργός επεσήμανε ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνει και η Γερμανία, ενώ επέμεινε στο εθελοντικό χαρακτήρα της εμπλοκής των ιδιωτών. Ανέφερε, τέλος, ότι η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr