ΚΑΙΡΟΣ

Eurogroup: Εντός των επόμενων ημερών η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα

«Εντός των επόμενων ημερών» αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα, όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρεν σημείωσε πως κατά τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε διάφορα μέτωπα, και δεδομένων των διαβεβαιώσεων που έδωσε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας, αποφασίστηκε η επιστροφή της τριμερούς.

Μεταξύ των μετώπων όπου στάθηκε ο κ. Ρεν ήταν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σχολιάζοντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται πως θα είναι «μεγαλύτερο του αναμενόμενου», αλλά προσθέτοντας πως προαπαιτούμενο για κάθε απόφαση είναι τα οριστικά στοιχεία της Eurostat.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, εφόσον η Αθήνα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά προειδοποίησε πως απαιτείται «σκληρή δουλειά» για την ολοκλήρωση του έργου της τρόικα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η επιστροφή της τριμερούς είναι μεν ένα «βήμα προόδου», αλλά υπογράμμισε πως «δε συνιστά εγγύηση» για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παρά ταύτα, οι δύο αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση περαιτέρω δόσεων πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως για την Ελλάδα απομένουν εκταμιεύσεις 10,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την προγενέστερη δήλωσή του πως η συζήτηση για νέο πρόγραμμα ή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να λάβει χώρα πριν το καλοκαίρι.

«Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την Ελλάδα έως το τέλος του έτους, και δεν υπάρχει ανάγκη να φέρουμε αυτή τη συζήτηση μπροστά», πριν «το δεύτερο μισό του έτους», σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, οι κύριοι Ρεν και Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκαν για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις εκταμιεύσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και εάν αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ αναμένει κάποια Ευρωπαϊκή δέσμευση για το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό προτού αποδεσμεύσει χρήματα για την Ελλάδα.

Ωστόσο, αμφότεροι απέφυγαν να σχολιάσουν τη στάση του ΔΝΤ.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ