«Φυσικά η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα εάν η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα», είπε ο κ. Τζιαμαριόλι από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», σημειώνοντας μάλιστα πως η έμφαση στο χρέος αποσπά την προσοχή από τα όσα πρέπει να γίνουν.
Επισήμανε πως, μολονότι η χώρα μας αξίζει συγχαρητήρια για τις έως τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, περαιτέρω αλλαγές θα τόνωναν την ανάπτυξη και θα βοηθούσαν τη χώρα.
Ο κ. Τζιαμαριόλι επανέλαβε τη γραμμή του ESM και του Βερολίνου ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018, μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο και μόνο εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.
Ο κ. Τζιαμαριόλι υπογράμμισε ότι οι δανειστές έχουν ήδη ελαφρύνει το ελληνικό χρέος.
Πρώτα το 2012, όταν οι ιδιώτες πιστωτές υπέστησαν «κούρεμα» 53%, και στη συνέχεια όταν ο ESM προσέφερε ένα πακέτο διευκολύνσεων που έχει μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης.
Οι χαμηλοί τόκοι και η μεγάλη διάρκεια των δανείων, είπε, χαρακτηριστικά, μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ήτοι περίπου 6% του ελληνικού ΑΕΠ.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.