ΚΑΙΡΟΣ

Επιστρέφουν οι θεσμοί με νέα μέτρα σε ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακά

Σε συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να συζητηθούν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα αλλά και την εργασιακή νομοθεσία κατέληξαν η Ελλάδα και οι εταίροι στο Eurogroup, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ή το τελικό κόστος.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες, πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει «πολιτική συμφωνία» κι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που θα πρέπει να γίνει.

Το επόμενο βήμα τώρα, εξήγησε, είναι να «σχεδιαστούν» τα νέα μέτρα σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στα κλιμάκια και την ελληνική κυβέρνηση, οπότε και θα καθοριστεί το οικονομικό κόστος.

Αφού υπάρξει τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, η διαπραγμάτευση θα επιστρέψει στο Eurogroup, όπου θα ενταχθούν στη συζήτηση πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διέψευσε πάντως ότι η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει σε εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων, με δεδομένο ότι δεν έχουν καν καταρτιστεί ακόμα. Εξήγησε πάντως ότι εφόσον τα μέτρα θα νομοθετηθούν εγκαίρως, δηλαδή πριν την περίοδο εφαρμογής τους, αυτό ικανοποιεί τους εταίρους.

Αντισταθμιστικά ίσως και μετά τις μεταρρυθμίσεις


Όσον αφορά τις διαρροές της ελληνικής πλευράς ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα λιτότητας, ο επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε με νόημα να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε τέτοια συνεννόηση. Απάντησε λιτά πως το ζητούμενο είναι η στροφή μακριά από τη λιτότητα, με έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αποσαφήνισε πως τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να λάβει η Αθήνα θα έρθουν μετά την εφαρμογή των νέων διαρθρωτικών αλλαγών και θα εξαρτώνται άμεσα από το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα αποφέρουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις.

Όπως εξήγησε, όσο θετικότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αποφέρουν οι αλλαγές, η Αθήνα θα έχει ανάλογο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υιοθετήσει «φιλο-αναπτυξιακά» μέτρα, αφού λάβει βέβαια το «πράσινο φως» από τους θεσμούς.

Ως πιθανά αντισταθμιστικά η Αθήνα είχε προτείνει μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ΦΠΑ και ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για τους πιο αδύναμους.

Μετά το χρέος με το βλέμμα στο ΔΝΤ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ταιριάζει με τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Πέραν των μεταρρυθμίσεων το Ταμείο έχει ζητήσει και ελάφρυνση του χρέους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα έρθει μετά τις μεταρρυθμίσεις. Υπενθύμισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για αυτό το ζήτημα στο Eurogroup του περσινού Μαΐου, όταν και μετέθεσαν νέες αποφάσεις για μετά το πέρας του Μνημονίου, δηλαδή για το καλοκαίρι του 2018.

Ολλανδία και Γερμανία έχουν καταστήσει σαφές πως Η συμμετοχή του ΔΝΤ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου Πηγή: skai.gr