ΚΑΙΡΟΣ

Επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στην κυβέρνηση: Τρία ζητήματα σε εκκρεμότητα για τα ακίνητα

Η ΠΟΜΙΔΑ θέτει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τρία συγκεκριμένα θέματα που χρήζουν επίλυσης

Τρία εκκρεμή ζητήματα της αγοράς και της κοινωνίας έθεσε με σημερινή επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΠΟΜΙΔΑ και ζήτησε την άμεση νομοθετική επίλυσή τους:

Πρόκειται για τα ακόλουθα:

-Τη δυνατότητα νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης,

-Τη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 και

-Τη δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων και συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Αναφορικά με τη δυνατότητα νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ότι πολεοδομικά η εκτός σχεδίου δόμηση δεν αποτελεί αυθαίρετη δόμηση, αλλά δόμηση με κανόνες, ενώ η κατάργησή της κινδυνεύει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων στη χώρα. Οικονομικά η αγορά αγροτεμαχίων γίνεται για επένδυση ή εκμετάλλευση (από Έλληνες και ξένους) και θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους (νησιώτες, αγρότες και γενικά πολίτες) ως σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία με ενσωματωμένη και φορολογημένη αξία η οποία απαξιώνεται και εξαερώνεται ολοκληρωτικά από την κατάργηση της ήδη κεκτημένης αρτιότητας και οικοδομησιμότητάς τους, ή από την τυπική δήθεν έλλειψη «προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο», ενώ έχουν από δεκαετίες πρόσωπο σε δημόσιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο, με όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Κοινωνικά, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, η απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων μοιραία θα αναγκάσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους να τα ξεπουλήσουν αντί «πινακίου φακής» σε εταιρείες μεγαλοεπενδυτών, που θα τα συνενώσουν νόμιμα, υλοποιώντας παντού μεγαθήρια οργανωμένης δόμησης. Σήμερα ειδικά οι πλημμυρόπληκτοι της Θεσσαλίας που έχουν ανάγκη μεταστέγασης, ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να οικοδομήσουν ούτε καλύβα στις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες τους.

Περιβαλλοντικά, αναφέρει επίσης η ΠΟΜΙΔΑ, η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση δεν καταστρέφει, αλλά στην ουσία προστατεύει το περιβάλλον λόγω του ότι διατηρεί ζωηρό το ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον, αφού οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου. H δόμηση μεγαθηρίων με πριμοδοτημένους όρους δόμησης είναι αυτή που θα βλάψει πολύ περισσότερο το περιβάλλον.

Συμπερασματικά η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι η πλήρης απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα, που προωθείται σήμερα, δεν συνιστά τίποτε λιγότερο από ουσιαστική «δήμευση» των εκτός σχεδίου μικρών γεωτεμαχίων, της περιουσίας δηλαδή του ελληνικού λαού, χωρίς καμιά απολύτως αποζημίωση, στο όνομα δήθεν του περιβάλλοντος.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει με νομοθετική ρύθμιση να υπάρξει άμεση μεταβατική λύση, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού των εκτός σχεδίου περιοχών, με χαρακτηρισμό ως «κοινόχρηστου» του οδικού δικτύου που υπήρχε το 1977 βάσει αεροφωτογραφιών και με σύνδεση της «ηλικίας» του κάθε οικοπέδου με το δικαίωμα δόμησης εκτός σχεδίου, ώστε να επιτραπεί η νόμιμη δόμηση στα οικόπεδα χωρίς «πρόσωπο» που «δημιουργήθηκαν» πριν από το έτος 2003 και συνεπώς είχαν πλήρη οικοδομησιμότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ