Επιμένει στην επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές η κυβέρνηση

Σε επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ακόμα και αν οι πιστωτές της χώρας αρνηθούν τα κεφάλαια που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για τη βραχυπρόθεσμη επίλυση του ασφαλιστικού.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσό που θα προκύπτει ετησίως από τη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, θα τοποθετείται στον «κουμπαρά» ή διαφορετικά στο ειδικό αποθεματικό κεφάλαιο που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με
πληροφορίες της εφημερίδας, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προτείνει τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1 με 0,2%.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος αποστέλλεται στους εκπροσώπους των θεσμών τη Δευτέρα, με στόχο της Αθήνας το σχετικό ν/σ να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου.

Μία μέρα πριν, στις 14 Iανουαρίου, θα διεξαχθεί το πρώτο Eurogroup του νέου έτους, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι στόχος είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι αναγκαία, καθότι διαφορετικά σε πέντε χρόνια δεν θα είναι δυνατό να δίνονται συντάξεις. Για το λόγο αυτό η Αθήνα πρέπει να προτείνει ικανά ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το ποσό που απαιτείται.

Πάντως, οι δανειστές φέρονται να απορρίπτουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς θεωρούν αντιαναπτυξιακά. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών για την επικουρική σύνταξη κατά 1,5%, εκ των οποίων η 1 μονάδα θα προέλθει από τους εργοδότες και η υπόλοιπη μισή μονάδα από τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, η Κομισιόν
 δεν συμφωνεί με την επιθυμία της Αθήνας για αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου με στόχο την αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης.

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα στις διαπραγματεύσεις για
 το ασφαλιστικό», διαμηνύει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι στόχος παραμένει η οικοδόμηση «συμμαχιών στων ευρωπαϊκό χώρο, που θα μας επιτρέψουν να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως «μητέρα των μαχών», δηλώνοντας πως λύση στο ασφαλιστικό θα έχει ως επακόλουθο, το να φύγει η χώρα από «τη στενωπό της λιτότητας και να προχωρήσει σταδιακά στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους».

To ενδεχόμενο μειώσεων στις κύριες συντάξεις απέκλεισε στο μεταξύ ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας τονίζοντας ότι στο θέμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε πολύ βασικά πράγματα.

\Μιλώντας στο Mega ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για «συνεχή μάχη» και υπογράμμισε ότι «αποδείξαμε μέχρι σήμερα ότι σε όλα τα μέτωπα ήταν επιτυχής η προσπάθεια την οποία κάναμε».


Ενόψει της ψήφισης του ν/σ για το ασφαλιστικό ο κ. Ρήγας εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «όλοι γνωρίζουν τι ψηφίσαμε».

Εκτίμησε επίσης ότι οι θεσμοί δεν έχουν λόγο να πουν όχι στις ελληνικές προτάσεις γιατί οι 12 προηγούμενες μειώσεις που έγιναν ουσιαστικά έχουν φθάσει το 45% του ελληνικού πληθυσμού κάτω από όριο φτώχειας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε αντιλαϊκά και επώδυνα μέτρα» επανέλαβε για το ασφαλιστικό ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος, προσθέτοντας ότι «όλοι ξέρουν ότι θα γίνουν μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις...» «Δεν συμφωνούμε με μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ που θα πλήξουν τα αδύναμα και τα μεσαία στρώματα» τόνισε το στέλεχος της ΕΚΕ.
Πηγή: Καθημερινή - skai.gr