Επιφυλακτικοί οι θεσμοί έναντι της πρότασης για το Ασφαλιστικό

Με αστερίσκους, ενστάσεις και επιφυλάξεις υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία βρίσκεται στα χέρια τους από το βράδυ της Δευτέρας. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε χθες πως οι εκπρόσωποι των εταίρων θα εξετάσουν την πρόταση και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Σε ερώτηση για το πότε έχει προγραμματιστεί η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι αυτό θα γίνει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο.

Τα σημεία «κλειδιά» που αναμένεται να κλειδώσουν ή όχι τη συμφωνία, είναι η αύξηση των εισφορών, για την οποία το κουαρτέτο των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ αντιδρούν έντονα, η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη, καθώς και σημαντικές διαφοροποιήσεις στους προτεινόμενους συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων, προκειμένου να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών και να μη δημιουργούνται κίνητρα εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας. Οι δανειστές πιέζουν εδώ και πολύ καιρό τις ελληνικές κυβερνήσεις για μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, προκειμένου μέσω του νέου ασφαλιστικού να δημιουργούνται κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, έχει ήδη εκφραστεί η εκτίμηση ότι με το κυβερνητικό σχέδιο η ανταποδοτικότητα αυτή δεν επιτυγχάνεται.

Βόμβα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 18/1, θεωρείται και η μνημονιακή δέσμευση για πλήρη κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θέμα για το οποίο παρότι οι θεσμοί είναι ακάθεκτοι, στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται.

Ειδικά στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής η ηγεσία του υπ. Εργασίας επιμένει ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2016 (1,8 δισ.) μπορεί να καλυφθεί χωρίς μειώσεις συντάξεων, κάτι που δεν έχουν αποδεχθεί οι δανειστές και αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις για το εάν στο προτεινόμενο σχέδιο υπάρχουν «παραθυράκια» διατήρησης κάποιων προνομίων για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

«Μάχη» αναμένεται να δοθεί κυρίως στο θέμα της αύξησης των εισφορών, με τους δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ να εκφράζουν ενστάσεις για το σχέδιο και να προκρίνουν τη μείωση δαπανών μέσω της μείωσης των συντάξεων, ενώ δεν εγκαταλείπουν την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπ. Εργασίας θεωρούν ότι η «ρήτρα» πρέπει να αντικατασταθεί από «κανόνα βιωσιμότητας».

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ζητήσουν αναλυτικά και άκρως μετρήσιμα στοιχεία για κάθε μία από τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως άλλωστε είχαν ξεκαθαρίσει στον υπουργό Εργασίας κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα, πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη πλήρως τεκμηριωμένη και βασισμένη στα νέα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να εγγυάται τη βιωσιμότητα των Ταμείων και την εις το διηνεκές χορήγηση της δικαιούμενης σύνταξης.

Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στο θέμα της απόφασης του ΣτΕ, καθώς σε περίπτωση υλοποίησής της, το δημοσιονομικό κόστος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2,5 και να φθάσει έως και 4 δισ. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν οι δανειστές θα δεχθούν τη λύση της «προσωπικής διαφοράς» στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Έντυπη
Πηγή: Η Καθημερινή - Ρούλα Σαλούρου