ΚΑΙΡΟΣ

Έντινγκερ: Το κόστος διάσωσης της Ελλάδας είναι ένα τίποτα σε σχέση με την Ουκρανία

Το κόστος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν ασήμαντο σε σχέση με τα ποσά που χρειάζεται η Ουκρανία προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά, όπως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έντινγκερ, προειδοποιώντας όμως πως οι συνέπειες του να μην δοθεί βοήθεια θα είναι «ασύγκριτα» μεγαλύτερες.

«Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, μία χώρα με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων κατοίκων, τότε η Ελλάδα είναι 'φιστίκια' σε σχέση με αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Έντινγκερ, καά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Τόνισε πως οι προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου «10 ή 15 ετών», και θα απαιτήσουν βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, και τη συμμετοχή «των φορολογουμένων μας, των ψηφοφόρων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων», σημείωσε ο κ. Έντινγκερ.

Προειδοποίησε πάντως πως το τίμημα του να μην δοθεί βοήθεια «θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη», καθώς θα σημαίνει εμφύλιο πόλεμο και «διάλυση μίας τόσο μεγάλης χώρας.

Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ ενέκρινε πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12,5 δισ. ευρώ), προειδοποιώντας όμως πως το μέγεθος του δανείου θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου σε περίπτωση εδαφικών απωλειών στα ανατολικά τμήματα της χώρας, λόγω της δράσης ρωσόφιλων ανταρτών.

Η Ελλάδα έχει λάβει δύο πακέτα στήριξης συνολικού ύψους 246 δισ. ευρώ.Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ