ΚΑΙΡΟΣ

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Φόβοι για εφιαλτικό χειμώνα - Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα

Η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει την στρόφιγγα σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.

Αντιμέτωπη με το σενάριο να κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου βρίσκεται η Ευρώπη, που αναζητεί λύσεις για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με έναν εφιαλτικό χειμώνα.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε σαφής: Προειδοποίησε για ένα «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο, ενώ εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία όπως ανέφερε η χώρα του θα βοηθήσει. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ο Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας -όπως είπε- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατ' αρχήν σε μέτρα οικονομικης ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους.

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δικαίωσε τους φόβους του Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κ. Ζαχάροβα επέρριψε στη Δύση ευθύνες για το κλείσιμο της «στρόφιγγας» του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 μετά από την τρέχουσα περίοδο συντήρησης είναι πρωτίστως ευθύνη της Δύσης.

«Όσον αφορά τη λειτουργία του αγωγού αερίου στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας -σχετικά με τη ζήτηση του αερίου αλλά και με την αποτροπή αρνητικών συνεπειών ή παράνομων περιοριστικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αγωγός σταμάτησε την τροφοδοσία προς την Γερμανία πριν από λίγες ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, ωστόσο ήταν ήδη σαφές ότι το ενδεχόμενο να μην ξαναλετουργήσει ήταν στο τραπέζι.

Τους φόβους επέτεινε ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός κολοσσός δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας.

Η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει την στρόφιγγα σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.

Τα αποθέματα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο ανέρχονται σήμερα στο 62,6% και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επίτευξη του στόχου του 80% θα είναι απίστευτα δύσκολη, εάν συνεχιστούν οι σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται

Σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ενημέρωση για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας, καθώς και για τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για τους επόμενους μήνες.

Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.  

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου. Ειδικότερα:

  • Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
  • Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
  • Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες, που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες, τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή, θα έλθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται, όμως, όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr