Την αναζήτηση κοινού εδάφους προκειμένου να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους και να υπάρξει μια λύση για ασφαλή προμήθεια αλλά και μείωση των τιμών φυσικού αερίου συνεχίζουν να ψάχνουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 24 Νοεμβρίου.
Η σημερινή συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε με σημαντικές συγκλίσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως «στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιοζεφ Σικέλα, χωρίς ωστόσο ούτε αυτή τη φορά να παρθεί μια τελική απόφαση που θα ανακουφίσει τους Ευρωπαίους πολίτες από την ενεργειακή κρίση και την ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.
«Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου - είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού δήλωσε ο Γιοζεφ Σικέλα και πρόσθεσε πως υπάρχει «ευρεία στήριξη στην εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».
Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον ανέφερε κατά το τέλος του Συμβουλίου πως «το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για τιμές του φυσικού αερίου, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μέτρα για το πώς θα προχωρήσει η από κοινού αγορά φυσικού αερίου».
Χωρίς τελική απόφαση
Ωστόσο, καμία ουσιαστική απόφαση δεν πάρθηκε όσον αφορά τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου με τη θέσπιση ενός «πλαφόν» στη τιμή να εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» κυρίως για τη Γερμανία, όπως φαίνεται.
Ο Γιοζεφ Σικέλα κατά το τέλος της συνεδρίασης δεν έκρυψε το γεγονός πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF. «Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη», σημείωσε.
Η κυρία Σίμσον αρκέστηκε να πει ότι σήμερα έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά το «δυναμικό πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου στο ΤTF και η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερείς προτάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ και να αποτραπεί η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Σε δύο στρατόπεδα
Αν και οι περισσότερες χώρες θέλουν πλαφόν εδώ και τώρα όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κροατία, το Βέλγιο, η Γερμανία φαίνεται πως δεν ανήκει σε αυτές. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Γερμανία έσπευσε να επισημάνει πως όσον αφορά στο πλαφόν, βρήκε κάποιες ασάφειες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ σχετικά με το ιβηρικό μοντέλο σημειώνει ότι το έγγραφο της Κομισιόν δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα αντί να λύνει τις απορίες.
Παράλληλα, Δανία και Ολλανδία εξακολουθούν να βρίσκουν μειονεκτήματα στο πλαφόν με την Ολλανδία να αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά το πλαφόν στο TTF.
Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά με αρκετές χώρες όπως η Τσεχία και η Γαλλία να τονίζουν ότι έχει χαθεί ήδη πολύ και πρέπει να υπάρξει εξέλιξη το συντομότερο δυνατόν.
Εναλλακτική πρόταση ετοιμάζει η Κομισιόν
Σε non paper που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως αναζητείται ήδη μια μακροπρόθεσμη και πιο διαρθρωτική μέθοδο για τις υψηλές τιμές, με την Κομισιόν να προχωράει σε νέες προτάσεις. Σύμφωνα με αυτό η Επιτροπή τονίζει ότι προετοιμάζει «μια πιο μακροπρόθεσμη και πιο διαρθρωτική μέθοδο για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», η οποία «θα μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα». Η μέθοδος αυτή εστιάζει στην αμοιβή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων Τεχνολογιών με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλοι τύποι ηλεκτροπαραγωγών υποδομών (π.χ. πυρηνικά) θα αμείβονται βάσει συμβάσεων για τη διαφορά, ανεξάρτητα από την οριακή τιμή. Η τιμή αυτών των συμβάσεων θα καθορίζεται συνήθως με διαγωνισμό και θα είναι άμεση συνάρτηση του πραγματικού κόστους παραγωγής των σχετικών τεχνολογιών. Αυτή η στροφή σε μια αμοιβή που βασίζεται σε συμβάσεις για διαφορά μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα και εύκολα για νέα δυναμικότητα που εισέρχεται στην αγορά», τονίζει η Επιτροπή.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.