Του Χρυσόστομου Τσούφη
Μέχρι το Μάρτιο – με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην μετρά ούτε 40 μέρες ζωής – η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ήδη πληρώσει 62δισ € περισσότερα από ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο μόνο για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Έως το τέλος του έτους ο λογαριασμός θα ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αν προσμετρηθούν και οι δευτερογενείς στην επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία ( πτωχεύσεις ή μείωση της παραγωγής, απολύσεις ή διαθεσιμότητες , αύξηση χρεών) τότε ο πρωθυπουργός δεν είναι υπερβολικός να υποστηρίζει στο άρθρο του στο Bloomberg ότι στο η τελική ….λυπητερή μπορεί να φτάσει και το τρισεκατομμύριο.
Μόνο για φέτος. Γιατί η κρίση θα συνεχιστεί για πολλούς ο χειμώνας του 2023 θα είναι ακόμη χειρότερος αφού οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να γεμίσουν τις αποθήκες τους με φυσικό αέριο χωρίς καθόλου Ρωσικό φυσικό μέσω Nordstream σε αντίθεση με ό,τι συνέβη φέτος.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση , η Ευρώπη στέκεται αμήχανη και διχασμένη. Η Ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που μπαίνει στην Ευρώπη ανεξαρτήτου πηγής έχει βρει 14 ακόμη συμπαραστάτες αλλά οι υπόλοιπες χώρες, προεξαρχούσης της Γερμανίας αντιδρούν. Εντός των ημερών ο Κώστας Σκρέκας θα έχει τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του – μεταξύ των οποίων και ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ – για να λειάνει τις ενστάσεις που εγείρονται. Η Ελληνική τεχνική πρόταση διαμορφώνεται και στο υπουργείο ενέργειας αισιοδοξούν ότι θα είναι έτοιμη σε 2 εβδομάδες , όταν και θα συγκληθεί το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας – για να τεθεί σε ψηφοφορία.
Μια ένδειξη για πόσο πέτυχε ή όχι η «επιχείρηση γοητείας Σκρέκα» θα έχουμε την Παρασκευή στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να επαναλάβει ούτε την επιτυχία του κοινού ταμείου κατά των επιπτώσεων της πανδημίας που τόσο συνέβαλε στην αντιμετώπιση και των δευτερογενών συνεπειών της. Αντ’ αυτού κάθε χώρα ανακοινώνει τα δικά της μέτρα επιδοτήσεων που εκτός του ότι είναι πληθωριστικά σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, προκαλούν κι εκνευρισμό στις χώρες που δεν μπορούν να δώσουν πολλά χρήματα. Πολύς χρόνος σπαταλήθηκε στο χθεσινό Eurogroupγια παράδειγμα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις για το πακέτο στήριξης μαμούθ που αποφάσισε το Βερολίνο. Πολλοί θεώρησαν ότι η Γερμανία αλλάζει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρόσθετη πίεση ασκεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου η οποία το τελευταίο τρίμηνο μειωνόταν διαρκώς, ελαφραίνοντας οικογενειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς. Αφενός γιατί ενεργειακή κρίση αυξάνει τις ανησυχίες για την άφιξη της ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο. Αφετέρου γιατί ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη μείωση της παραγωγής – σε εθελοντική βάση και μη – η οποία ίσως να αποδειχθεί η μεγαλύτερη από το 2020, χρονιά της πανδημίας.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.