Κλείσιμο

Ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα και χωρίς ρωσικό αέριο με στρατηγική συμφωνία προμήθειας LNG - Όλες οι πληροφορίες

Η συμφωνία με την TotalEnergies έρχεται να «σφραγίσει» την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, καθιστώντας την μια από τις πλέον ασφαλείς ενεργειακά χώρες για το ερχόμενο χειμώνα

Οριστικό τέλος στα σενάρια για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία βάζει η συμφωνία που συνήφθη με τη γαλλική TotalEnergies.
 
Σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις Βρυξέλλες να αναζητούν μια έστω, μεσοπρόθεσμη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κρατών-μελών, η συμφωνία με την TotalEnergies έρχεται να «σφραγίσει» την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, καθιστώντας την μια από τις πλέον ασφαλείς ενεργειακά χώρες για το ερχόμενο χειμώνα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΠΑ Εμπορίας και αφορά στην προμήθεια LNG που αντιστοιχεί σε 10TWh για πέντε μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2023, εξυπηρετεί δύο κεντρικούς στόχους της κυβερνητικής στρατηγικής: αφενός τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και αφετέρου τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Η συμφωνία με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό είναι η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, προκειμένου να θωρακιστεί ενεργειακά η χώρα ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Καταρχάς η χώρα έχει ήδη συνάψει συμφωνίες και πραγματοποιεί διαρκώς επαφές διευρύνοντας τον κατάλογο των προμηθευτών της και διαφοροποιώντας τις πηγές και οδεύσεις τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, με το μερίδιό του επί των εισαγωγών φυσικού αερίου να διαμορφώνεται στο 34% έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Πηγή: skai.gr