Κλείσιμο

Ελβετία: Εξετάζει το μέχρι τώρα «αδιανόητο», την επιβολή ποινών σε τραπεζίτες

H oργή που προκάλεσαν τα σκάνδαλα της Credit Suisse ωθούν τώρα την Ελβετία να επανεξετάσει το σύστημά της στο πλαίσιο του οποίου οι τραπεζίτες βρίσκονταν στο «απυρόβλητο». 

Οι τεράστιες ζημίες της Credit Suisse από την κατάρρευση του αντισταθμιστικού ταμείου Archegos και τις επενδύσεις στη βρετανική χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill που επίσης κατέρρευσε, έχουν εξοργίσει τις ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας, πυροδοτώντας μία σπάνια συζήτηση μεταξύ των νομοθετών σχετικά με την επιβολή ποινών στους τραπεζίτες. 

Η συζήτηση αυτή, η μεγαλύτερη αναφορικά με πιθανή τραπεζική μεταρρύθμιση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 που έχει ανοίξει στην χώρα, επικεντρώνεται στην κατάργηση του σημερινού καθεστώτος laissez-faire, όπου οι ποινές στους τραπεζίτες δεν είναι εφικτές, και στην αντιγραφή των πιο αυστηρών βρετανικών κανονισμών.

«Οι διευθυντές των τραπεζών δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, επειδή δεν χρειάστηκε να το κάνουν έως τώρα. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά κυρώσεις για φαινόμενα κακοδιαχείρισης», αναφέρει ο Γκέρχαρντ Αντρι, μέλος των Πρασίνων στο ελβετικό κοινοβούλιο. «Τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τη Credit Suisse, από τη Μοζαμβίκη έως τη Greensill, έχουν υπονομεύσει την φήμη της Ελβετίας. Εχουμε προτείνει μεταρρύθμιση…που σημαίνει ότι εάν κάτι πάει στραβά, τότε ο μάνατζερ θα έχει την ευθύνη», εξηγεί. 

Ο Ελβετός βουλευτής των Πρασίνων προτείνει το βρετανικό μοντέλο που καθιστά το μάνατζμεντ των τραπεζών άμεσο υπόλογο για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του και η πρότασή του θα συζητηθεί στο ελβετικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες. 

Πηγή: moneyreview