ΚΑΙΡΟΣ

Σε ρεκόρ 28 ετών ο πληθωρισμός - Εκτοξεύτηκε στο 10,2%

Με διψήφια ποσοστά τρέχει ο πληθωρισμός, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 10,2% από το 8,9% τον Μάρτιο καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ από το 1995. 

Σοκ προκαλούν και οι αυξήσεις στην ενέργεια: 122,2% πάνω η τιμή του φυσικού αερίου σε 12μηνη βάση, 65,1% στις τιμές του πετρελαίου, 88,8% οι αυξήσεις  στον ηλεκτρισμό.

Και στα βασικά είδη οι τιμές φέρνουν ίλιγγο: 10% πιο ακριβό το ψωμί, 14,1% πιο ακριβά τα κρέατα 13,2% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, 22% πιο ακριβά τα έλαια,  13,8% τα λαχανικά και 29% τα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν γίνει αισθητές εδώ και καιρό στην ελληνική οικονομία και τις τσέπες των καταναλωτών.

Οι ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και στις μεταφορές οδηγούν και σε αυξήσεις στα σούπερ μαρκετ και τα καταστήματα. Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις, ακόμη και όσες δεν είχαν προβεί σε ανατιμήσεις το 2021, πλέον το κάνουν, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχειά τους και ταυτόχρονα να περιορίσουν την πίεση που δέχονται τα περιθώρια κέρδους.  

Τα σενάρια για το 2022 

Τα μηνύματα που υπάρχουν από την εγχώρια και διεθνή αγορά είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των καταναλωτών και προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στη λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Το χειρότερο ίσως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια και την ένταση του φαινομένου. Το υπουργείο Οικονομικών αλλά και άλλοι φορείς και οργανισμοί, έχουν εδώ και καιρό αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους για το 2022. 

Στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε προ 10ημέρου στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών, η βασική εκτίμηση είναι ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 5,6%, καθώς από το καλοκαίρι και έπειτα αναμένεται να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. 

Νέα μέτρα στήριξης

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να διαδραματίσει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τα 3,2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τη στήριξη των νοικοκυριών, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον προϋπολογισμό, εξαντλούνται τα περιθώρια του προϋπολογισμού, με τα σημερινά δεδομένα. 

Άφησε όμως ανοιχτό να υπάρξουν νέα περιθώρια στο μέλλον, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αλώστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιθώρια για τα μέτρα της περασμένης εβδομάδας τα έδωσαν η καλύτερη από την προβλεπόμενη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021, η καλή πορεία του φετινού πρώτου τετραμήνου και τα 39 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων.

Όπως έγραψε το MR, το υπουργείο Οικονομικών κρατά εφεδρείες ώστε να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα εάν χρειαστεί. Τα μέτρα που βρίσκονται προς το παρόν στο συρτάρι και μπορεί να ενεργοποιηθούν εάν χρειαστεί είναι μεταξύ άλλων ένα πιο διευρυμένο επίδομα στέγασης αλλά και στοχευμένη μείωση στο ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. 

Πηγή: moneyreview.gr