ΚΑΙΡΟΣ

Έκθεση ΕΚΤ: Κίνδυνος για την ελληνική οικονομία από τις αυξήσεις επιτοκίων

του Χρυσόστομου Τσούφη

Ένα τοξικό κοκτέιλ πληθωρισμού και υψηλών τιμών ενέργειας, απόρροια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, απειλεί την ανάπτυξη και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Σε αυτήν την συγκυρία, χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό κόστος δανεισμού, άρα και η Ελλάδα, είναι περισσότερο ευάλωτες.

Και γίνονται περισσότερο ευάλωτες από την διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας με την αύξηση των επιοκίων. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της εκθεσης χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΚΤ για τον μήνα Μάιο.

Όσον αφορά το έλλειμμα, η χώρα μας έχει μπει στη διακεκαυμένη ζώνη των χωρών που δέχονται πρόσθετες πιέσεις, με αποτέλεσμα να αναθεωρούνται επί τα χείρω οι προβλέψεις. Στο ίδιο κλαμπ, η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Εσθονία και η Λευκορωσία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας πρόσθετων δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και για κάποιες χώρες οι δαπάνες για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών καθώς και οι εξοπλισμοί.

Το ελληνικό χρέος παρουσιάζει -μακράν του δεύτερου Ιταλικού- τη μεγαλύτερη «ευαισθησία» στην αύξηση των επιτοκίων εξαιρίας του ίδιου του ύψους του και της ανάσχεσης της ανάπτυξης που προκαλούν τα αυξημένη κόστη δανεισμού.

Από την αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύουν και τα ελληνικά νοικοκυριά που επίσης είναι υπερχρεωμένα. Το χρέος τους ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται κοντά στο 60% και μαζί με το Βέλγιο και τη Γερμανία βρίσκονται στην τρίτη υψηλότερη ομάδα κινδύνου. Το πρόβλημα διογκώνεται από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυτού που υπολογίζεται στο 17% που τοποθετεί τα ελληνικά νοικοκυριά στην 3η θέση πίσω μόνο από Κύπρο και Ολλανδία.

Σημαντικό κίνδυνο διατρέχουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία έχουν τις περισσότερες σε κίνδυνο εταιρείες. Το γεγονός αυτό μαζί με το υψηλότερο στην Ευρώπη δημόσιο χρέος και τον υψηλότερο δέικτη κόκκινων δανείων κατατάσσει τη χώρα μας στη Νο1 θέση κινδύνου σύμφωνα με τον δείκτη Ζ.

Οι Ελληνικές τράπεζες πάντως αντιμετωπίζουν αρκετά χαμηλότερο κίνδυνο αφού το ποσοστό των νέων δανείων ( από το 2009 και μετά ) μόνο το 40% προβλέπουν σταθερά και χαμηλά επιτόκια έναντι 80% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Καλά νέα και για την αγορά ακινήτων. Η ελληνική αγορά κατατάσσεται εκτός των χωρών στις οποίες εντοπίζοντα αυξημένοι κίνδυνοι για "φούσκα" και που η ΕΚΤ έχει ζητήσει αυξημένη εποπτεία. Ειδικά, η Ελλάδα εμφανίζεται η χώρα με τη μικρότερη αύξηση τιμών και με τη μεγαλύτερη αποπληρωμή χρέους για απόκτηση στέγης.

Πηγή: skai.gr