Κλείσιμο

Έκθεση DBRS: Τι δείχνει για τις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού

Ανθεκτικότητα έδειξε η ελληνική αγορά κατοικίας το 2020 παρά το ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ήταν συνολικά δυσμενής, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Μετά από μία συνολική αύξηση 9,2% τη διετία 2018-19, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών επιβραδύνθηκε το 2020 λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων σχετικών με την COVID-19 μέτρων, αναφέρει η έκθεση, αλλά η επίδοση παρέμεινε θετική με έναν ρυθμό 4,6%.

Τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3,3%, παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι πολύ εξαρτημένη από τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες καταλήγουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις στην Αθήνα και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αντίθετα, οι τιμές και οι συναλλαγές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες προσέλκυσαν πιο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και πιθανόν επωφελήθηκαν από το αποτέλεσμα μετάδοσης είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση.

Μακροπρόθεσμα, προσθέτει, η εξέλιξη της αγοράς κατοικίας συνολικά θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει πολιτικές για τη στήριξη της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που οδηγεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα εξής:

• Η στεγαστική αγορά δείχνει ανθεκτικότητα το 2021 παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού.

• Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται κυρίως στην Αθήνα και σε περιοχές με ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε άλλες περιοχές

• Η εξέλιξη της στεγαστικής αγοράς συνολικά θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ