ΚΑΙΡΟΣ

Το δίλημμα της ΕΚΤ για τα επιτόκια: Νέα αύξηση ή ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Η αύξηση του κόστους χρήματος δείχνει τα δόντια της - Η οικονομική δραστηριότητα κινδυνεύει να μπει στην... κατάψυξη μετά τα δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιουνίου, η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην 8η αύξηση επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο. Μια απόφαση όχι αυτονόητη για πολλούς, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης.  

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αύξηση του κόστους χρήματος έχει αρχίσει να «δείχνει τα δόντια» της. Η Ευρωζώνη πέρασε σε τεχνική ύφεση, το οποίο σημαίνει δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα, γεγονός που χτυπά καμπανάκι κινδύνου «ψύξης» της οικονομικής δραστηριότητας. Μια χώρα που διαρκώς φιγουράρει στους πρώτους, η Ιρλανδία, ήταν αυτή που οδήγησε τους έσχατους σημειώνοντας επιβράδυνση της οικονομίας κατά 4,1% σε τριμηνιαία βάση.  

Η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρώζώνη μειώθηκε 0,3% και οι επενδύσεις μειώθηκαν 0,6% που είναι και τα 2 παράγοντες που οδήγησαν εν πολλοίς στην τεχνική ύφεση.  

Πριν από μερικές μόνο ημέρες, το ΔΝΤ προειδοποίησε σε έκθεση του ότι αν το κόστος δανεισμού συνεχίσει να αυξάνεται ή παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η ζήτηση και οι τιμές των ακινήτων θα αποδυναμώνονταν ακόμη περισσότερο απειλώντας ολόκληρη την αγορά. Το μέσο επιτόκιο των ενυπόθηκων δανείων υπερδιπλασιάστηκε μέσα στο 2022 φτάνοντας στο 6,8% στις αναπτυγμένες οικονομίες. Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία αλλά και η Δανία είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο. 

Σε κλυδωνισμούς και η αγορά ομολόγων. Σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων, αυξάνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων που σημαίνει μεγαλύτερες δυσκολίες για τις χώρες να αντλήσουν τα χρήματα που χρειάζονται από τις αγορές. Κι όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων έρχονται από το πουθενά όπως έγινε με τις αποφάσεις που έλαβαν μέσα στην εβδομάδα οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας, τότε η αγορά «πανικοβάλλεται» γιατί όπως σημειώνει πληθώρα αναλυτών από χθες το πρωί όλα δείχνουν ότι απέχουμε πάρα πολύ από το να πούμε ότι ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί. Άρα τα επιτόκια θα συνεχίσουν ανοδικά. 

Αν όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο ζύγι της παύσης της αύξησης των επιτοκίων, η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι στο άλλο. Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει υποχωρήσει αλλά παραμένει υπερτριπλάσιος από το στόχο του 2%. Ο πληθωρισμός τροφίμων παρότι υποχωρεί είναι σταθερά διψήφιος και ο δομικός πληθωρισμός – χωρίς  δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα – που έχει και την μεγαλύτερη βαρύτητα δείχνει σχεδόν «ακούνητος». 

Πριν από τις ανακοινώσεις της Eurostat, η αγορά είχε προεξοφλήσει σίγουρα μια αύξηση 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα και μια ακόμη ισόποση το φθινόπωρο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η παύση θα πρέπει να γίνει από τις 15 Ιουνίου πριν η ζημιά στην πραγματική οικονομία γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
 

Πηγή: skai.gr