Κλείσιμο

ΕΚΤ: Ανακοινώθηκε η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μετά από 11 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προανήγγειλε νέες αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις - Τέλος μετά από 8 χρόνια τα αρνητικά επιτόκια - «Ιστορική στιγμή» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, έναντι 0,25% που σχεδίαζε αρχικώς.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της μετά από σχεδόν 11 χρόνια, ενώ προανήγγειλε νέες αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Αυτή η αύξηση έρχεται να εντείνει την προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σε μεγάλο μέρος της υφηλίου.

Είναι επίσης αντιμέτωπη με τους φόβους για οικονομικής κάμψη και πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, μιας από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης τονίζουν οι Financial Times.

Στη συνεδρίαση επιπλέον, εγκρίθηκε νέος μηχανισμός για την ασφαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης . Πρόκειται επί της ουσίας για ένα νέο εργαλείο μέσω του οποίου η ΕΚΤ θα μπορεί να εξασφαλίζει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ιδίως των υπερχρεωμένων χωρών του νότου δεν θα βρεθούν στο στόχαστρο κερδοσκοπικών πιέσεων.

Λάγκαρντ: Ιστορική στιγμή η αύξηση των επιτοκίων

Iστορική χαρακτήρισε την σημερινή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σηματοδοτεί το τέλος των αρνητικών επιτοκίων.

Η ίδια, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλιου της ΕΚΤ, παρουσιάζοντας το νέο Μηχανισμό Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Instrument) (της νομισματικής πολιτικής), ο οποίος θα λειτουργήσει ως "ασπίδα"στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, εφόσον όμως πληρούνται τέσσερεις βασικές προυποθέσεις:

Πρώτον, συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: Η χώρα δεν πρέπει να υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) ή να αξιολογείται ότι δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα ως απάντηση σε σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης για το Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

Δεύτερον, απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών: Η χώρα δεν θα υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικής ανισορροπίας (EIP) ή δεν έχει αξιολογηθεί ως αποτυχία λήψης των συνιστώμενων διορθωτικών μέτρων που σχετίζονται με σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 121 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ

Τρίτον δημοσιονομική βιωσιμότητα: η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογεί ως βιώσιμο το Δημόσιο χρέος ή να έχει βεβαιωθεί ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμη, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη, όπου είναι διαθέσιμες, τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς, μαζί με την εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ

Τέταρτον, υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: Η χώρα θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δημοσιονομικό τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση το δ.σ της ΕΚΤ θα έχει την διακριτική ευχέρεια να λάβει την απόφαση για την ένταξη ή μη της ενδιαφερόμενης χώρας στο Mηχανισμό αυτό. Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ η απόφαση για την δημιουργία του Μηχανισμού ήταν ομόφωνη.

Αναφορικά με την σημερινές αποφάσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι αυτές στηρίχθηκαν τόσο στα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό, τα οποία δείχνουν ότι θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλός για ακόμη αρκετό καιρό, και επιβαρύνεται περαιτέρω από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και στις ενδείξεις για υποχώρηση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά.

Παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά, και επομένως ο τουρισμός αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας.

Πηγή: skai.gr