Του Χρυσόστομου Τσούφη
Η απόφαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, σφράγισε το τέλος μιας εποχής 12 ετών. 12 χρόνια στα οποία η χώρα βρέθηκε στο έλεος 2 κρίσεων , μιας κρίσης χρέους και μιας κρίσης αξιοπιστίας. Και που για να σταθεί ξανά στα πόδια της, χρειάστηκε να περάσει δια πυρός και σιδήρου μέσα από 3 εξοντωτικά για τους φορολογούμενους μνημόνια. Από τις 21 Αυγούστου όμως, η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και μπαίνει σε μια νέα εποχή.
Η απόφαση του Eurogroup, σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτινάσσει πια την "ρετσινιά" της χώρας υπό δημοσιονομικό έλεγχο. Μόνη αυτή χρειαζόταν να υφίσταται τις 3μηνες αξιολογήσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας, την ώρα που ακόμη είναι νωπές οι ...τραυματικές μνήμες των αφίξεων κάθε 3 μήνες πρώτα της τρόικας και μετά των θεσμών για τις επί τόπου αξιολογήσεις είτε στο υπουργείο οικονομικών αρχικά είτε αργότερα σε Χίλτον και Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των μνημονίων.
Η απόφαση του Eurogroup, σημαίνει ότι η Ελλάδα έρχεται ακόμη πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, το Ιερό Δισκοπότηρο αυτήν την στιγμή για την κυβέρνηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM να επικροτεί τον εθνικό στόχο. Σταματά να είναι ειδική περίπτωση , και ο στόχος της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας – πολιτικών εξελίξεων επιτρεπουσών – μέσα στο 2023 γίνεται απολύτως εφικτός παρά το δύσκολο περιβάλλον. Ούτως ή άλλως ή χώρα βρίσκεται σε τροχιά διαρκών αναβαθμίσεων, με 12 τέτοιες τα τελευταία 3 χρόνια.
Η χώρα αποκτά επίσης μεγαλύτερο έλεγχο των δημοσιονομικών της, έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Τίθεται βέβαια στο στάδιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης όπου όμως οι έλεγχοι είναι ακόμη πιο χαλαροί, ανά εξάμηνο κι όχι ανά τρίμηνο ενώ θα έχει και "παρέα" την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία.
Κομισιόν, Eurogroup και ESM πάντως ξεκαθαρίζουν ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία τελειώνει, όχι όμως η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα μειώνει και το χρέος.
Εκταμιεύονται επίσης 748εκατ€ σε μέτρα μείωσης του χρέους. Εκκρεμεί μια ακόμη δόση από το καλοκαίρι του 2019 όταν και λόγω εκλογών δεν μπόρεσε να γίνει έλεγχος. Η χώρα έχει αφήσει μια λίστα 22 εκκρεμοτήτων μεταξύ των οποίων η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, το Κτηματολόγιο, συγκεκριμένες δράσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, οι δασικοί χάρτες, ο φορέας Ακινήτων και το clawback. Η πορεία υλοποίησης τους θα εξετασθεί το φθινόπωρο ώστε το eurogroup του Δεκεμβρίου να αποφασίσει για την εκταμίευση και των τελευταίων χρημάτων.
Όλα τα παραπάνω μαζί με το τέλος των κεφαλαιακών ελέγχων και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, σημαίνουν ολική επαναφορά στην κανονικότητα για την χώρα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.