Κλείσιμο

Τι αλλαγές έρχονται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τα στατιστικά στοιχεία του καλοκαιριού έδειχναν ότι μόλις σε 1 ανά 5 προτεινόμενες ρυθμίσεις συναινούσαν οι servicers ( το περίφημο ποσοστό εγκρισιμότητας).

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μπορεί οι ρυθμοί ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού να έχουν επιταχυνθεί εσχάτως – περίπου 200 νοικοκυριά την εβδομάδα ρυθμίζουν σύμφωνα με πληροφορίες – όμως οι περίπου 3620 ωφελημένοι έως τώρα δεν μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Γι'αυτό και το ΥΠΟΙΚ φέρνει σε λίγη ώρα στη Βουλή τροπολογία με αλλαγές στον μηχανισμό με στόχο την αύξηση και επιτάχυνση των ρυθμίσεων.  

Το πεδίο των δυνητικά ωφελημένων διευρύνεται καθώς θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και όσοι χρωστούν αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα funds.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οφειλέτης με στεγαστικό δάνειο ή καταναλωτικό δάνειο δεν μπορούσε να μπει στον εξωδικαστικό αν δεν χρωστούσε και σε δεύτερο οφειλέτη (ιδιώτη ή Δημόσιο).  

Ταυτόχρονα θα μπορούν πλέον να ρυθμίζονται και οφειλές που εισπράττονται από την ΑΑΔΕ εκ μέρους τρίτων, π.χ τα τέλη προς τους δήμους.  

Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση και το κόστος της ρύθμισης, ειδικά για τα χρέη στο Δημόσιο – εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία – το επιτόκιο μειώνεται καθώς μετατρέπεται από κυμαινόμενο Euribor+5% σε σταθερό 3%. Παρέμβαση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις 5 ανακοινώσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προβεί η ΕΚΤ και τις τουλάχιστον 2 που ακολουθούν.  

Επίσης ειδικά για τα χρέη στο Δημόσιο καταργείται το πέναλτι της προεξόφλησης. Θα αφαιρούνται δηλαδή στο σύνολό τους οι τόκοι που αντιστοιχούν στις εναπομείνασες δόσεις. 

Τα στατιστικά στοιχεία του καλοκαιριού έδειχναν ότι μόλις σε 1 ανά 5 προτεινόμενες ρυθμίσεις συναινούσαν οι servicers ( το περίφημο ποσοστό εγκρισιμότητας).

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του ΥΠΟΙΚ , το ποσοστό αυξήθηκε μεν , όχι ικανοποιητικά δε, καθώς οι διαχειριστές δανείων διατείνονταν ότι οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι ίδιοι στις διμερείς επαφές με τους οφειλέτες είναι καλύτερες από αυτές που προτείνει ο αλγόριθμός του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι γι'αυτό» ήταν το σχόλιο του Χρήστου Σταϊκούρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ γι'αυτό πλέον οι servicers –αλλά και οι οφειλέτες – θα υποχρεούνται να εξηγούν δημοσίως το λόγο, κάθε φορά που θα απορρίπτουν την προτεινόμενη ρύθμιση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται ακόμη ότι στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εισπραχθεί τίποτε από τον πιστωτή αν προχωρήσει σε πλειστηριασμό ή κατάσχεση ( αν δεν υπάρχει δηλαδή ακίνητη περιουσία ή καταθέσεις ) τότε αυτομάτως θα γίνεται αποδεκτή η ρύθμιση που προτείνεται.  

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά οφειλές άνω των 10.000 ετών οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 420 δόσεις εφόσον είναι προς τράπεζες και funds και σε έως 280 εφόσον είναι προς το Δημόσιο.

Η ρύθμιση σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει και διαγραφή χρεών έως και 80% για χρέη στις τράπεζες ( 100% όσον αφορά στους τόκους) και έως 75% για τα χρέη στο Δημόσιο. Θα πρέπει φυσικά να αποδεικνύεται η αδυναμία του οφειλέτη ενώ και η συνολική περιουσία του ( και των συνεγγυητών του εφόσον υπάρχουν) να είναι μικρότερης αξίας από το ύψος της οφειλής.