Κλείσιμο

«Αυτοδυναμία» της ΝΔ στις αγορές - Πώς αντέδρασαν μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υπόχωρούσε 58 μονάδες βάσης, 1,4%, στο 3,85% που είναι η χαμηλότερη τιμή φέτος - Μειώθηκε και το spread έναντι των Γερμανικών ομολόγων - Πτωτικά κινήθηκαν και τα 15ετή και 20ετή ομόλογα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Εκτός από την ψήφο του 41% σχεδόν όσων προσήλθαν στις κάλπες, ΝΔ φαίνεται ότι «ψήφισαν» και οι αγορές.

Στο άκουσμα των αποτελέσμάτων που έφεραν τη ΝΔ 21 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με σαφή προοπτική αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υπόχωρούσε 58 μονάδες βάσης, 1,4%, στο 3,85% που είναι η χαμηλότερη τιμή φέτος. Παρόμοιο επίπεδο είχε ο ελληνικός τίτλος το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα μειώθηκε και το spread έναντι των Γερμανικών ομολόγων από τις 157 μονάδες την Παρασκευή στις 140 για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021. Η Ελλάδα, αν και χωρίς επενδυτική βαθμίδα είναι μόλις 40 μονάδες κάτω από την Ιταλία. Πτωτικά κατά 55-56 μονάδες κινήθηκαν και τα 15ετή και 20ετή ομόλογα.

Ενδεικτικό του... μηδενισμού του εκλογικού κινδύνου είναι το γεγονός ότι υπήρξε τεράστια μείωση του βραχυχρόνιου κόστους δανεισμού. 37,5% υποχώρησε στα μηνιαία έντοκα γραμμάτια, 21% στα 3μηνα και 12% στα εξάμηνα τα οποία και υποχώρησαν κάτω από το 3% για πρώτη φορά μετά τα τέλη Μαρτίου.

Τα 5ετή ασφάλιστρα κινδύνου – το κόστος δηλαδή ασφάλειας των χρημάτων έναντι χρεοκοπίας του Ελληνικού δημοσίου – υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης , στο 1,02% σύμφωνα με την S&P Markit Data.

«Μεγάλες πιένες» γνώρισε και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,1% και ξεπέρασε τις 1200 μονάδες για πρώτη φορά τα τελευταία 9 χρόνια και συγκεκριμένα από το Μάρτιο τυ 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος άγκιξε τα 360.000.000€, πρωτόγνωρη τιμή για φέτος και υψηλό έτους καθώς ό μ.ο συναλλαγών μιας τυπικής μέρας στο χρηματιστήριο Αθηνών τα τελευταία χρόνια είναι μεταξύ 50-70εκατ€. Βέβαια η αγορά έχι δείξει εδώ και καιρό την προτίμηση της καθώς είχε προεξοφλήσει τη νίκη της ΝΔ εδώ και πολλούς μήνες γι'αυτό και αργά αλλά σταθερά ό γενικός δείκτης έχει ανακάμψει. Θυμίζω ότι στις αρχές του περασμένου Ιουλίου βρισκόταν στις 779 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης εκοξεύθηκε κατά 12,5% σχεδόν και πλέον είναι μια ανάσα από τις 1000 μονάδες, στις 991, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2018. Δεν είναι τυχαίο ότι τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και τη ΔΕΗ , των οποίων την κρατικοποίηση είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα του.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν προκαλεί καμιά εντύπωση που η Moody's, η οποία διατηρεί τη χώρα τρια σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίσα, αξιολογεί ως πιστωτικά θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών και πιθανότατα θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο οίκος αξιολόγησης σε σημείωμα του τόνισε ότι οι κάλπες έβγαλαν ένα αποτέλεσμα που ενισχύει την πιθανότητα συνέχισης των δημοσιονομικών πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή πληθώρα αναλυτών σχολίαζε στα ΜΜΕ ότι η 21η Μαίου έφερε τη χώρα πολύ πιο κοντά στον διακαή πόθο της , που είνα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Είναι άραγε τόσο κοντά ώστε να μας την αποδώσει η Fitch στις 9 Ιουνίου ή θα πρέπει να περίμένουμε έως τις 20 Οκτωβρίου και την απόφαση της Standard & Poor's.

Πηγή: skai.gr