ΚΑΙΡΟΣ

Εγκρίθηκε η ενίσχυση των μηχανισμών σταθερότητας: 700 δισ. το όριο

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν σήμερα, 30 Μαρτίου, την αύξηση της συνδυασμένης δανειοδοτικής δυνατότητας των δύο ευρωπαϊκών μηχανισμών κατά της κρίσης χρέους, του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Eurogroup, το συνδυασμένο δανειοδοτικό όριο θα ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια, από τα 500 που ήταν προηγουμένως. Αν συνεκτιμηθούν τρέχουσες χρηματοδοτήσεις ύψους 102 δισ. προς χώρες που υποστηρίζονται από τον EFSF, το «συνολικό τείχος που έχει κινητοποιήσει» η ευρωζώνη ανέρχεται σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το εντυπωσιακότερο μέγεθος των 800 δισεκατομμυρίων επέλεξε να προβάλει σε δηλώσεις της η αυστριακή υπουργός οικονομικών Μαρία Φέκτερ, απηχώντας προηγούμενα σχόλια του γερμανού ομολόγου της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δηλώσεις αυτές πιθανότατα απευθύνονται σε διεθνείς παρατηρητές που έχουν επανειλημμένα εγείρει αμφιβολίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των δύο μηχανισμών.

Ο ESM, φορέας 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Ιούλιο. Επίσης, η σημερινή απόφαση του Eurogroup επιτρέπει στον EFSF να λειτουργεί παράλληλα με τον ESM μέχρι τα μέσα του 2013, προκειμένου να δρα ως εφεδρικό χρηματοδοτικό ταμείο σε περίπτωση ανάγκης και καθώς η υλοποιείται η κεφαλαιακή επάρκεια του μόνιμου ESM.

Λόγω της επίμονης αντίθεσης της Γερμανίας στην υπερβολική χρηματοδότηση των EFSF και ESM, δάνεια διάσωσης που έχουν ήδη διατεθεί για τις ανάγκες Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα συνυπολογίζονται στο πλαφόν που θα περιορίζει τη δανειοδοτική δυνατότητα των δύο μηχανισμών. Πρακτικά, αυτή η ρύθμιση περιορίζει τη «δύναμη πυρός» του EFSF καθώς μέσω αυτού έχουν εξυπηρετηθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τριών υπερχρεωμένων κρατών.

Η ενίσχυση των δικτύων προστασίας που διαθέτει η ευρωζώνη έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης μη ευρωπαϊκών μελών του G20 να μη συνεισφέρουν επιπλέον χρήματα στο ταμείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά της κρίσης προτού οι χώρες του κοινού νομίσματος τακτοποιήσουν τις δικές τους θεσμικές άμυνες.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος