ΚΑΙΡΟΣ

Δεύτερη ευκαιρία στους εκμισθωτές ακινήτων να κλείσουν τις υποθέσεις τους με την εφορία

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν δηλώσει τη λύση της μίσθωσης, τότε για την ΑΑΔΕ, η μίσθωση εξακολουθεί να ισχύει με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους ώστε να δηλώσουν χωρίς πρόστιμο τις μισθώσεις που έχουν λήξει , δίνει έως τις 31 Μαρτίου με απόφαση του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τους οποίους αφορά η απόφαση έχουν στη διάθεση τους ένα μήνα για να δηλώσουν τις λύσεις μισθώσεων που έγιναν έως τις 31/12/2022.

Η δήλωση κάθε φορά της λύσης μιας μίσθωσης – και φυσικά και της σύναψης της – αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη και πρέπει να γίνεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη ή τη λήξη της μίσθωσης. Η δήλωση έναρξης ή λήξης γίνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα taxisnet σε αντίθεση με το μισθωτήριο συμβόλαιο που συντάσσεται εγγράφως και στη συνέχεια υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν δηλώσει τη λύση της μίσθωσης, τότε για την ΑΑΔΕ, η μίσθωση εξακολουθεί να ισχύει με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γι'αυτό και η απόφαση Πιτσιλή αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Στο μισθωτηριο πρέπει να καθίσταται σαφές με ξεχωριστή αναφορά ποιές είναι οι υποχρεώσεις του μισθωτή αναφορικά μεταξυ άλλων με τη συντήρηση του ακινήτου, τυχόν επισκευές του, τις κοινόχρηστες δαπάνες, την χρήση των κοινόχρηστων χώρων, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, την καταβολή του χαρτόσημου ( δεν απαιτείται πια στις περιπτώσεις μίσθωσης κατοικιών), τυχόν απαγορεύσεις που απορρέουν από τον ισχύοντα κανονισμό της πολυκατοικίας, τυχόν ασφάλιση του κτιρίου. Στην αρχική δήλωση όλα αυτά αναφέρονται εγγράφως όμως οποιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίηση αυτών, παράταση της μίσθωσης, αναπροσαρμογή του μισθώματος μπορούν πλέον να γίνονται ηλεκτρονικά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας , η σύσταση του ΔΕΔΔΗΕ προς τους ιδιοκτήτες είναι να μην παραδίδουν τα κλειδιά των ακινήτων τους στον ενοικιαστή εάν πρώτα εκείνος/η δεν έχει υπογράψει σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με τον πάροχο της επιλογής του έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ρευματοκλοπές.

Κάτι που δεν ισχύει για την ΕΥΔΑΠ αφού η παροχή και ευθύνη για την πληρωμή των λογαριασμών βαραίνει πάντοτε τον ιδιοκτήτη γι'αυτό και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ελέγχει τακτικά αν ο λογαριασμός πληρώνεται από τον ενοικιαστή – όπως άλλωστε και τα κοινόχρηστα.
 

Πηγή: skai.gr