Κλείσιμο

«Διπλωματική μάχη» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τεχνική πρόταση στην Κομισιόν θα καταθέσουν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολώνια

Τα τρία μέτρα που αποφασίστηκαν - Σε πολιτική συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν νωρίτερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ

Προς ολοκλήρωση βαίνει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τα κράτη - μέλη που να επιμένουν σε επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου να φθάνουν πλέον τα 16 τουλάχιστον. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπέρ του πλαφόν τάσσονται Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Βέλγιο, Μάλτα, Κροατία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σλοβακία και Κύπρος (δήλωσε ανοιχτή υπό προϋποθέσεις).

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολώνια ανέλαβαν την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουν στην Κομισιόν μια τεχνική πρόταση πώς θα λειτουργεί το πλαφόν

Στο «αντίπαλο στρατόπεδο» βρίσκονται Αυστρία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, ενώ η Σουηδία θέλει το ιβηρικό μοντέλο, αλλά να πληρώνουν τα κράτη - μέλη τη διαφορά.

Η Εσθονία συμφωνεί να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός δείκτης για τις συναλλαγές, πλαφόν σε ρωσικό αέριο και γενικά με όσα λέει το non paper της ΕΕ, αλλά δηλώνει πως ό,τι και να γίνει δεν πρέπει να διακυβευθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού. Το Λουξεμβούργο θέλει πλατφόρμα για να μην αναγκαστούμε να πάμε σε πλαφόν, ενώ η Γερμανία έχει ενδοιασμούς. Η Ιρλανδία απλά έθεσε ερωτήματα και δεν πήρε θέση. Η Τσεχία ως προεδρία δεν παίρνει θέση, αλλά φαίνεται να είναι υπέρ.

Σε πολιτική συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν νωρίτερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο Συμβούλιο των Βρυξελλών. Τα μέτρα ανακοίνωσε στο twitter η τσεχική προεδρία εν μέσω πρωτοφανών πληθωριστικών πιέσεων. 

Τα μέτρα έχουν ως εξής (αναλυτικά εδώ): 

  • Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο στα έσοδα από την αγορά από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους και
  • Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας» εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Πηγή: skai.gr