Την ίδια ώρα, αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες επιφέρουν οι νέες αυξήσεις του ΦΠΑ, ο οποίος από την πρώτη του μηνός αναρριχήθηκε από το 11% στο 13% και από το 5,5% στο 6,5%. Αυξήθηκαν οι τιμές στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικού αεριού, στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια των τρένων και στα βιβλία. Επίσης ανεβαίνει το κόστος στην ψυχαγωγία, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες υγείας και τις επισκευές. Αντίθετα, οι τομείς που ευνοούνται είναι τα φάρμακα και οι τουριστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με έρευνες, το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί ετησίως με τουλάχιστον 168 ευρώ, μόνο για την αγορά τροφίμων. Παράλληλα, τόσο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας όσο και η ΓΣΕΒΕΕ κρίνουν αμφίβολη την προσδοκώμενη εισροή των 800 εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προειδοποιεί για κατάρρευση της κατανάλωσης και αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυξήσεις στα κόμιστρα των μέσων μαζικής μεταφοράς
Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων των αντίστοιχων Οργανισμών, με τον καινούργιο χρόνο έρχονται αυξήσεις στα κόμιστρα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε ότι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής το απλό εισιτήριο αναμένεται να φτάσει στο 1,30 ευρώ, ενώ αυξήσεις θα γίνουν και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Η ηγεσία του υπουργείου έχει προαναγγείλει ότι θα μειωθεί από το 70% στο 50% η κρατική επιχορήγηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών. Θεωρείται βέβαιο, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο μήνα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.
Σημαντικές αυξήσεις αναμένεται να ισχύσουν από το νέο έτος, στα εισιτήρια του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της λογικής του Οργανισμού να φτάσουν τα κόμιστρα σε ύψος περίπου αντίστοιχο με εκείνο των ΚΤΕΛ.
"Καυτό" τρίμηνο για την οικονομία
Στο μεταξύ, με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, οπότε πρέπει, βάσει του χρονοδιαγράμματος, να εκταμιευθεί η 4η- και υψηλότερη- δόση των 15 δις. ευρώ του δανείου, η κυβέρνηση «εισέρχεται» από τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, σε ένα «καυτό τρίμηνο» παρεμβάσεων στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας. Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται πλέον κρίσιμο, καθώς, εκτός από τον νέο έλεγχο από την τρόικα τον Φεβρουάριο, επί τάπητος θα έχει τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, κάτι το οποίο έχει χαρακτηρίσει θετικά διακείμενο και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Παράλληλα, στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις παρεμβάσεις βρίσκεται το νομοσχέδιο για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων» και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, η παρέμβαση στο «μέτωπο» των ΔΕΚΟ και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κτλ.
Επίσης, μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.