ΚΑΙΡΟΣ

ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ ανακάμπτουν, αλλά 50 εκατ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια

Θετικά αλλά και αρνητικά μηνύματα για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην ετήσια έκθεσή του για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, το ΔΝΤ σημειώνει πως πλέον οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μία σταθερή τροχιά ανάκαμψης, τονίζει όμως και τις μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία, με σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε καθεστώς φτώχειας.

Το Ταμείο εκτιμά πως οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη συρρίκνωση 2,9% που υπέστη το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, πετυχαίνοντας εν τέλει ανάπτυξη 1,7% για το σύνολο του 2014. Ακόμα καλύτερη είναι η πρόβλεψη για το 2015, οπότε η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3%, πετυχαίνοντας τους καλύτερους θετικούς ρυθμούς από το 2005.

Η ανάκαμψη όμως δεν αγγίζει όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, παρά τη σταδιακή μείωση της ανεργίας, σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν ακόμα σε καθεστώς φτώχειας, «ανήμποροι να ικανοποιήσουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες», αριθμός που περιλαμβάνει σχεδόν το 25% των παιδιών των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού και επέκταση των φοροελαφρύνσεων για τα φτωχά και μικρομεσαία νοικοκυριά «ως μέρος της λύσης» για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Το ΔΝΤ τονίζει πως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όμως προειδοποιεί πως η πρόοδος στην αντιμετώπιση της ανεργίας θα είναι αργή, λόγω του σημαντικού αριθμού των μακροπρόθεσμα ανέργων.

Στο μέτωπο του χρέους (σχεδόν 106% του ΑΕΠ) και της δημοσιονομικής σταθερότητας, το ΔΝΤ υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για ένα «αξιόπιστο και λεπτομερές» μεσοπρόθεσμο σχέδιο «δημοσιονομικής σταθεροποίησης».

Μεταξύ άλλων, τονίζει την ανάγκη για μία «πολιτική συμφωνία» Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για μέτρα που θα μειώσουν το κόστος των δαπανών Υγείας και θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Το Ταμείο σημειώνει επίσης πως χρειάζονται αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης