Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει «επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες» και συνεπώς υπάρχουν χρονικά περιθώρια.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Ράις, η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία στις διαπραγματεύσεις θα έλθει σε λίγες εβδομάδες, όταν το ΔΝΤ θα εκδώσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μέτωπο στο οποίο έχει έντονες διαφωνίες με τους εταίρους καθώς έχει ζητήσει βαθιά ελάφρυνση ώστε να προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας.
Πάντως, παρά τις «τρικυμίες» ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους εταίρους, ο κ. Ράις κατέστησε σαφές πως ακόμα είναι δυνατή η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, το ΔΝΤ συνεργάζεται συνεχώς και πλήρως τόσο με την Αθήνα, που έχει άλλωστε αιτηθεί τη βοήθειά του, όσο και με τους εταίρους.
Πέραν του χρέους, το δεύτερο «αγκάθι» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.
Σε αυτό το μέτωπο, ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου, δηλαδή ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να «ψαλιδιστεί» από το 3,5% σε περίπου 1,5%. Τόνισε πως με αυτό το σενάριο η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μέτρα λιτότητας.
Ωστόσο, προσέθεσε, εάν διατηρηθεί η ελληνο-ευρωπαϊκή συμφωνία για 3,5% τότε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για να διασφαλιστεί η επίτευξή του.Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.