ΚΑΙΡΟΣ

«Διπλό χτύπημα» από τους οίκους αξιολόγησης

Διπλό "χτύπημα" για την ελληνική οικονομία σημειώθηκε τη Δευτέρα από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς η Standard&Poor's προέβη σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησής της για την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Moody΄s.

Πάντως, ο οίκος Fitch διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας μας στο ΒΒ+ με αρνητική προοπτική. Η Fitch διέψευσε μάλιστα δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο θα προχωρούσε εντός της ημέρας σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Moody's, η απόφασή του βασίζεται σε τρεις λόγους: Πρώτον, τις αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών, κυρίως τη σημαντική προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010. Δεύτερον, την αυξημένη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο δυνητικών καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τρίτον, τις ανησυχίες για την πιθανότητα και τις συνέπειες μίας καθυστερημένης και ασθενέστερης οικονομικής ανάκαμψης.

Ο οίκος αναφέρει ότι είναι δυνατή μία υποβάθμιση κατά πολλές βαθμίδες, εφόσον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το χρέος της Ελλάδας να μην είναι βιώσιμο, καθώς στην περίπτωση αυτή θα αυξανόταν σημαντικά ο κίνδυνος αναδιάρθρωσηής του.
Στο ΒΒ+, αλλά με αρνητική προοπτική, παραμένει η αξιολόγηση της Ελλάδας όπως αναφέρει η Fitch.

Σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησής της για την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Β και C, από ΒΒ- και Β αντίστοιχα, προχώρησε νωρίτερα τη Δευτέρα η Standard & Poor's.

O οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε B από ΒΒ- και την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση από B σε C κρατώντας την χώρα υπό πιστωτική αξιολόγηση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του οίκου «η υποβάθμιση ακολούθησε τα σενάρια που ήθελαν την Ελλάδα να πηγαίνει για παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δισ. προς την Ελλάδα».

Σε αμφιβήτηση θέτουν την εγκυρότητα των οίκων αξιολόγησης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Από το ΥΠΟΙΚ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου, ή επέκταση του ισχύοντος, στην περίπτωση που η Ελλαδα λάβει νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης.

Πηγή: skai.gr