Διαπραγμάτευση: Τελευταίες πινελιές στο κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς

Τη συγγραφή του κειμένου συμφωνίας έχουν ξεκινήσει θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση με στόχο να παρουσιαστεί στο EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου, ώστε να αποτελέσει τη θετική εισήγηση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις, εν μέσω κατ' ιδίαν συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αλλά και τηλεδιασκέψεων, θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη, και επικεντρώνονται σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που καλείται η κυβέρνηση να περάσει εντός του τρέχοντος έτους από τη Βουλή, ως αντιστάθμισμα ενός πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα παρουσιάσει αρχικά στο EuroWorking Group, και έπειτα στο Eurogroup, ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των χρεών καθώς και σε συμφωνία επί των δημοσιονομικών.  Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών παράλληλα επιμένουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2017.

Μεγαλύτερη απόσταση παρατηρείται αυτή την ώρα στα εργασιακά. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τηρούν, μέχρι στιγμής, επιφυλακτική θέση στις συναντήσεις και έχουν προβεί μόνο σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αντίθετα, το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του μόνο για το θέμα του ορίου στις απολύσεις.

Συγκεκριμένα, ζητάει αύξηση από το 5% στο 10%, ενώ υπερασπίζεται τις ρυθμίσεις που έχουν έρθει ως τώρα με τα μνημόνια στην αγορά εργασίας.

Για τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες επενδύσεις εάν Αθήνα και εταίροι δεν προχωρήσουν άμεσα σε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, προειδοποίησε πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

«Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε ''θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια'' για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κωλυσιεργία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017.
Πηγή: skai.gr