Κλείσιμο

«Διαπραγμάτευση για ομαλή αναδιάρθρωση»

Τις πληροφορίες περί συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο ένα πακέτο ομαλής αναδιάρθρωσης χρέους αναπαράγει τη Δευτέρα ο βρετανικός Τύπος.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι το πρώτο σκέλος του υπό εξέταση πακέτου, δηλαδή η επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα σε χαμηλές τιμές με δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συναντά αντιδράσεις, πρωτίστως από τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, οι Financial Times γράφουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, η Ελλάδα θα δανειστεί 50 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αγοράσει στο 75% της ονομαστικής τους αξίας ελληνικά ομόλογα που έχουν ήδη διατεθεί.

Την ίδια ώρα η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη συμφωνηθεί θα επεκταθεί στα 30 χρόνια, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και το επιτόκιο του δανεισμού, κάτω από το 5,5%. Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς ιδιώτες πιστωτές, θα προσφερθεί παράταση αποπληρωμής των χρεών κατά 5 με 10 χρόνια, με μειωμένο επιτόκιο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επίσημες συζητήσεις για αυτό το πακέτο έχουν ξεκινήσει, αλλά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Ως χρονικός ορίζοντας οριστικοποίησης της όποιας συμφωνίας τίθεται η μεθεπόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στα τέλη Μαρτίου. Τονίζεται πάντως ότι θα απαιτηθεί η έγκριση των αρχηγών των κρατών μελών της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η Γερμανία αντιτίθεται σε τέτοιου είδους χρήση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας.

Ο Guardian σχολιάζει ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από οικονομολόγους ως «συγκεκαλυμμένη αναδιάρθρωση». Σημειώνεται επίσης ότι αν το εξεταζόμενο πακέτο δράσης υιοθετηθεί θα σημάνει τον «επαναπροσδιορισμό» περίπου των 2/3 του συνόλου του ελληνικού χρέους.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο