Ηγετικό στέλεχος της ολλανδικής Κεντροδεξιάς, ο φαν Μπάαλεν έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, αλλά και πρόεδρος της «Φιλελεύθερης Διεθνούς». Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), ο Ολλανδός πολιτικός υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύση για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού δεν είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά η αντιπρόταση των τεσσάρων «φειδωλών χωρών» (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία), η οποία προβλέπει ότι οικονομική βοήθεια παρέχεται στις ενδιαφερόμενες χώρες μόνο με συγκεκριμένους όρους και κατά προτίμηση με δάνεια που αποοληρώνονται, όχι με επιδοτήσεις που δεν επιστρέφονται.
«Είναι μία πρωτοβουλία κι αυτή», δηλώνει ο Χανς φαν Μπάαλεν. «Όπως υπάρχει το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν, έτσι υπάρχει και το σχέδιο του (Ολλανδού πρωθυπουργού) Ρούτε. Και αν ακόμη χαρίσουμε χρήματα- είναι και αυτό μία δυνατότητα- αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει, παρά με συγκεκριμένους όρους. Δεν μπορεί κανείς να χαρίζει χρήματα χωρίς όρους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο σχέδιο του Ρούτε, ενώ παραμένει ασαφές στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν. Ασφαλώς θέλουμε να στηρίξουμε τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες ή περιφέρειες, αυτό δεν είναι το πρόβλημα, πρέπει όμως να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
«Ζητούμενο οι μεταρρυθμίσεις»
Ο Ολλανδός πολιτικός δεν αρνείται ότι και οι βόρειες χώρες έχουν κάθε συμφέρον να διατηρήσουν τη σημερινή μεγάλη, ενιαία ευρωπαϊκή αγορά γιατί, όπως επισημαίνει, «είναι σημαντικό να αγοράζει και ο Νότος αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα που παράγει ο Βορράς». Ως συμβιβαστική λύση προτείνει την ένταξη των κονδυλίων προς τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες στον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις «δημοσιονομικές προοπτικές», το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ στην περίοδο 2021-2027. «Είναι μία δυνατότητα κι αυτή, να ζητήσουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μέσα από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Γιατί να μην επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο εν μέρει με δάνεια, εν μέρει με επιχορηγήσεις, αλλά παράλληλα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τόσο στον Βορρά, όσο και στον Νότο;»
Ο Χανς φαν Μπάαλεν επικρίνει το γεγονός ότι, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας, το γαλλογερμανικό σχέδιο για Ταμείο Ανάκαμψης δεν περιέχει αντίστοιχη πρόβλεψη. Στο ερώτημα πάντως, αν ο ίδιος θα συμβούλευε τον πρωθυπουργό Ρούτε να ασκήσει βέτο στην πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν, ο Ολλανδός πολιτικός απαντά ως εξής: «Το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν δεν αποτελεί θέσφατο, είναι η αρχή της συζήτησης. Το σχέδιο Ρούτε αποτελεί επίσης μία συνεισφορά στη συζήτηση. Σε τελική ανάλυση όλοι θέλουμε να ενισχύσουμε την ΕΕ. Αυτό μπορεί να γίνει εν μέρει με δάνεια, εν μέρει με επιχορηγήσεις, αλλά πάντως όχι χωρίς προϋποθέσεις».
«Και από την Ολλανδία ζητάω δημοσιονομική πειθαρχία»
Και μία ερώτηση επί του πρακτέου: αν αύριο η Ιταλία ζητήσει οικονομική βοήθεια, τι ακριβώς θα ζητούσε ο ίδιος από την Ιταλία; Δημοσιονομική πειθαρχία; «Όχι μόνο από την Ιταλία, αλλά και από την Ολλανδία θα ζητούσα το ίδιο», επιμένει ο Χανς φαν Μπάαλεν. «Να δούμε τη μεταρρύθμιση της αγροτικής οικονομίας. Να πάμε στην κυκλική οικονομία. Είναι σημαντικά όλα αυτά, όπως επίσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και το φορολογικό σύστημα, που βέβαια είναι εθνική αρμοδιότητα. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να προβλέπεις φόρους, αλλά και να τους εισπράττεις, κάτι που σε μερικές χώρες δεν γίνεται. Θέλουμε λοιπόν μία υγιή οικονομία, τόσο στον Βορρά, όσο και στον Νότο».
Πηγή: DW - Σίλβια Ένγκελς (DLF)/ Γιάννης Παπαδημητρίου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.