ΚΑΙΡΟΣ

Δ. Σπινέλλης: Δεν υπάρχει πολιτική τόλμη να δοθούν ξεκάθαρες λύσεις

«Δεν υπάρχει πολιτική τόλμη να δοθούν ξεκάθαρες λύσεις» στα μεγάλα θέματα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, τόνισε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο πρόσφατα παραιτηθείς από την θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών Διομήδης Σπινέλλης.

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την παραίτησή του, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερωτηματικά για την λειτουργία του φορελεγκτικού μηχανισμού, ο κ. Σπινέλλης επέμεινε ότι παραιτήθηκε για προσωπικού λόγους, αλλά σημείωσε ότι συνάντησε «πλήθος εμποδίων στο έργο του», καθώς – όπως χαρακτηριστικά είπε - το σύστημα έχει «στρεβλώσεις και αγκυλώσεις».

«Εγώ έβλεπα δυσκολίες στο να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι η διοίκηση του φορολογικού μηχανισμού και πιστεύω ότι εκεί πέρα χρειαζόταν τόλμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λαθρεμπόριο πετρελαίου: «δεν γίνονταν έλεγχοι»

Αναφερόμενος στο θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων - για το οποίο αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας ο επίσης πρόσφατα παραιτηθείς Γ.Γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του ΥΠΟΙΚ Γιάννης Καπελέρης – ο κ. Σπινέλλης, δήλωσε ότι μετά την κατάργηση της διαφοράς της τιμής στο πετρέλαιο και την συνακόλουθη απαλοιφή του κινήτρου για τους πρατηριούχους να εισάγουν στοιχεία στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ «μαζεύτηκαν πολλές παραβάσεις μη καταχώρησης των στοιχείων, έπαψε δηλαδή το κράτος να έχει εικόνα του τι περιείχαν οι αποθήκες όλων των πρατηρίων».

Όπως εξήγησε, «αν το κράτος δεν έχει την εικόνα (αυτών των στοιχείων από το ΗΦΑΙΣΤΟΣ), ανοίγει ένα παράθυρο για λαθρεμπορία», ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα είχε συζητηθεί και αρμοδίως, αλλά ο ίδιος δεν συμμετείχε στην συζήτηση αυτή, ενώ είχε παρατηρήσει και προβλήματα στους φυσικούς ελέγχους που απαιτούνται για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

«Η εικόνα που έχω κι εγώ είναι ότι υπήρχαν διαφορές στο ποιος έχει την αρμοδιότητα να κάνει τους ελέγχους και τελικά δε γίνονταν αποτελεσματικοί έλεγχοι» είπε.

Φοροδιαφυγή: «Λεφτά υπάρχουν»

Τα διαφυγόντα κρατικά έσοδα από την μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής δικαιολογούν τη φράση «λεφτά υπάρχουν», σύμφωνα τόσο με τον κ. Σπινέλλη όσο και με τον επίσης καλεσμένο στην εκπομπή των Νέων Φακέλων πρώην Επικεφαλής Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Ανδρέα Δρυμιώτη.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά, ο Διομήδης Σπινέλλης εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τα νούμερα».

Όπως εξήγησε πάντως «δε λέω ότι είναι εύκολο, αλλά λέω ότι υπάρχει το περιθώριο και ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν. Κάποιες εφαρμόστηκαν, μπορούν να γίνουν πολλά παραπάνω πράγματα».

Ο κ. Σπινέλλης επανέλαβε ακόμη την πρότασή του για δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Κρατικών Εσόδων, που όπως σημείωσε θα μπορούσε μέσα σε 1,5 χρόνο να αναλάβει τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα καθώς και τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης σε ένα νέο ξεκάθαρο πλαίσιο.

«Δεν μπορεί να βάζουμε ηλεκτρονικά συστήματα σε ένα πλαίσιο γραφειοκρατίας», είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι η ένταξη νέων πληροφοριακών συστημάτων στην παρόν γραφειοκρατικό πλαίσιο «είναι σαν να έχουμε μια Ferrari να τρέχει σε έναν καρόδρομο».

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: «Σωστή κατεύθυνση, αλλά...»

«Δεν υπάρχει τρόπος για να διορθωθεί αυτός ο τόπος χωρίς πληροφορική», τόνισε στον Αλέξη Παπαχελά ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ένας από τους στενότερους συμβούλους του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών μέχρι το τέλος του 2011, οπότε και εγκατέλειψε την θέση του στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Όπως τόνισε ο κ. Δρυμιώτης ο κ. Παπανδρέου είχε κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δράσεις όπως η περίφημη κάρτα του πολίτη ή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ατόνησαν - μεταξύ άλλων - και για λόγους που σχετίζονταν με «την ιδεολογία ΠΑΣΟΚ» αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα υπουργεία.

«Πρέπει, λοιπόν, να δοθούν οι δέουσες αρμοδιότητες και να πάψει ο κάθε υπουργός να έχει τους δικούς του συμβούλους γύρω, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Δρυμιώτης.

Από την πλευρά του, τέλος, ο κ. Σπινέλλης συμπλήρωσε ότι «για να προχωρήσουν κάποια πράγματα δεν αρκεί να τα θέλουμε μόνο, πρέπει να δώσουμε τα μέσα για να μπορέσουν να επιτευχθούν, τους κατάλληλους πόρους».

Ολόκληρη η συνέντευξη των κ. Σπινέλλη και Δρυμιώτη βρίσκεται στο www.folders.gr
Πηγή: skai.gr