ΚΑΙΡΟΣ

Τελικά θα κοπεί το ρωσικό αέριο;- Εκτιμήσεις της BofA για το οικονομικό σοκ και την χώρα που θα δεχτεί βαρύτερο πλήγμα

Οι πιθανότητες ενός πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο αυξάνονται και το σενάριο της διακοπής των ροών προς την Ευρώπη γίνεται πιθανότερο, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει την επιθετικότητά της, εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of America. Το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου σεναρίου θα είναι μεγάλο –αλλά διαχειρίσιμο- προβλέπει ο οίκος και πλέον μιλά για δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας τον επόμενο χειμώνα στην Ευρώπη, κάτι που θα κάνει την ύφεση σχεδόν αναπόφευκτη.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία είναι η χώρα που θα δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα, όμως το σοκ αυτό θα είναι μικρότερο από την πανδημία, σημειώνει η BofA.

Τελικά θα κοπεί το ρωσικό αέριο;

Το κεντρικό σενάριο του επενδυτικού οίκου αυτή τη  στιγμή δεν προβλέπει τη διακοπή όλων των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία, είτε γιατί η Ευρώπη θα επιβάλει τέτοιες κυρώσεις (εμπάργκο) είτε γιατί η Μόσχα θα κλείσει τη στρόφιγγα. Όμως, οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος αυτός γίνεται πιθανότερος καθώς η ρωσική επιθετικότητα κλιμακώνεται από τη μία πλευρά και το Κρεμλίνο σταματά τις ροές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία από την άλλη.

Έτσι, οι αναλυτές σκέφτονται να κάνουν το εμπάργκο στο φυσικό αέριο το βασικό τους σενάριο, αλλά για την ώρα περιμένουν, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες και στο τεχνικό μέτωπο (όπως εξηγούν, τεχνικά, οι πληρωμές μέσω των διπλών λογαριασμών στην Gazprombank γίνονται στην πραγματικότητα σε ευρώ) αλλά και ως προς την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, η BofA θεωρεί ότι οι αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο του εμπάργκο.

Το οικονομικό κόστος

Εάν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το οικονομικό κόστος θα είναι μεγάλο, αλλά διαχειρίσιμο, και θα περιπλέξει τις πολιτικές επιλογές, τονίζουν οι αναλυτές. Εάν οι ροές του αερίου διακοπούν τελείως, θα χρειαστεί να επιβληθούν περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας (δελτίο) στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα, κάτι που σημαίνει ότι μία ύφεση θα είναι αναπόφευκτη.

Για τη Γερμανία, το σοκ στο ΑΕΠ υπολογίζεται γύρω στο 3%, που όπως σημειώνει η BofA είναι μεγάλο, αλλά μικρότερο από εκείνο της πανδημίας. Παρόμοιο θα είναι το πλήγμα και για την Ιταλία, ενώ Γαλλία και Ισπανία θα υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής εξασθένησης της Γερμανίας και της Ιταλίας και του υψηλού πληθωρισμού και λιγότερο εξαιτίας του ίδιου του εμπάργκο.

Η απάντηση της Ευρώπης

Καθώς η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοκ παρόμοιο με εκείνο του κορωνοϊού (ένα κοινό εξωγενές σοκ που χτυπά ανομοιόμορφα τις χώρες και τους κλάδους, δημιουργώντας μεγάλες ανάγκες για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης), η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε φάση σύσφιξης.

Συνεπώς, θα χρειαστεί μία κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση, αλλά ακόμα γρηγορότερα και ακόμα μεγαλύτερη, τονίζει η Bank of America. «Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι μπορεί να υλοποιηθεί», σημειώνουν οι αναλυτές. 

Πηγή: Moneyreview