ΚΑΙΡΟΣ

Bloomberg: Προς νέο δάνειο έως $6 δισ. για την Ελλάδα κινείται το ΔΝΤ

Προς την κατεύθυνση να επανενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα κλίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξετάζοντας νέο – αλλά σχετικά μικρό – δάνειο 3 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Η παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ πάντα απαιτεί ξεχωριστή συμφωνία, πέρα από το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τους ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα θα μπορούσαν να γίνουν στις 21 με 23 Απριλίου, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις αρνήθηκε να μιλήσει το ποσά που θα μπορούσε να προσφέρει ο οργανισμός στην Ελλάδα, λέγοντας πως δεν γνωρίζει να έχει γίνει σχετική συζήτηση σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου. Την εν λόγω θέση επανέλαβε σήμερα το Ταμείο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει επισήμως συζητηθεί σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου μόνο στις 6 Φεβρουαρίου.

Η συμμετοχή του Ταμείου είναι πολιτικά κρίσιμη για ορισμένους εταίρους, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όμως η σύμπραξη των δύο πλευρών σκοντάφτει στο αίτημα του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Bloomberg, το θέμα τέθηκε κατά τη συνάντηση της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με τον καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο.

Πριν λίγες εβδομάδες το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε μεταδώσει πως το Ταμείο μελετά πιθανό δάνειο έως 5 δισεκ. στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σαφώς μικρότερο ποσό συγκριτικά με τα 16 δισεκ. που ήθελαν αρχικά οι Ευρωπαίοι.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές
ότι θα προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα μόνο εφόσον η χώρα μας υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα και στα εργασιακά, αλλά και αφότου οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμευθούν πάνω σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, με τις κυριότερες διαφωνίες να παραμένουν στο θέμα των συντάξεων και στα εργασιακά.

Σύμφωνα με δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων, οι θεσμοί ζητούν εφάπαξ μείωση των συντάξεων ενώ η Αθήνα επιδιώκει τη σταδιακή μείωσή τους. Στα εργασιακά ανοιχτά παραμένουν όλα τα ζητήματα, από τις ομαδικές απολύσεις έως τις συλλογικές συμβάσεις.
Πηγή: skai.gr